tisdag 29 juli 2014

Drottningpaj


Ikväll blev det lite smulpaj, en vanlig vardagskväll! Lite semesterkänsla måste man ju få behålla trots att jobbet börjat igen ;)

Jag tog mig några minuter idag när jag var ute i skogen på jobbet, för att plocka lite blåbär. Men det blev bara litegrann. Sedan fick jag plocka lite hallon en bit från brukshundkubben ikväll också, för att dryga ut lite. Så det blev en drottningpaj!

Jag hade lite kokos i smuldegen, det blev gott! Och grädden vispade jag med hälften creme fraiche, lite socker och en gnutta vaniljpulver. Det är mycket gott med lätt syrlig creme fraiche till blåbärspaj, rekommenderas!

Liten Drottningpaj
75 g smör
1 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
½ dl kokosflingor
2-3 dl bär

225 grader i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg!


lördag 26 juli 2014

Havreflarn med flingsalt

Det är flingsaltet som ger det lilla extra till dessa mycket goda och lite smått sega och knäckiga havreflarn!


Havreflarn med flingsalt ca 20 st
100 g smör
100 g mandelmassa
1 dl vetemjöl
4 msk rörsocker
1 msk sirap
1 ½ dl havregryn
<1 tsk flingsalt

Rör ihop allt utom havregryn  och fingsalt i en matberedare. Tillsätt havregrynen till smeten för hand efteråt, så att havregrynen är hela. Eller rör ihop allt med gaffel o bunke på traditionellt vis ;)
Tillsätt 2-3 små nypor med flingsalt, inte mer än en tesked!
Rulla bollar av smeten, lägg de på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lätt. Lägg inte bollarna för tätt för då smälter de ihop.
Grädda dem i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg i kanterna.


Detta recept inspirerades av Tommy Myllimäki.
Eller, egentligen skulle det bli en pajdeg. För Myllymäki gjorde en raberberpaj på teve med flingsalt i. Så det ville jag testa. Jag googlade efter ett recept på knäckigt pajskal med havregryn. Och så tillsatte jag mandelmassa också... Men den pajdegen blev inte alls bra, den smälte ner från sidorna på pajformen. Däremot blev den oerhört god, och jag funderade på om det inte gick att göra havreflarn av smeten istället. Och det gick ju utmärkt!


Sommarsvissen jag gjorde för ett tag sedan inspirerades (eller kopierades?) av Tommy Myllimäki. Han är lite av vår "hus-guru-kock" här hemma. Jag gillar hans enkelhet i de rätter han gör på teve... Och så bor han ju i Jönköping dit vi nu flyttat, där han har restaurangen Sjön som serverar oerhört god mat. Den restaurangen är den första som jag ätit på som ägs av en "kändiskock", mig veterligen iallafall.
Så det är väl därför han är lite av en favorit här både hos mig o sambon. När han är på teve måste vi båda titta, och när tidningen skriver att han vunnit nån stor tävling måste vi båda kommentera :)

tisdag 22 juli 2014

Mat på fjället

Jag och sambon har varit på semester i Jämtland, där det blev två kortare (2-dagars) fjällvandringar för min del!
En tur med min syster och hennes pojkvän Storulvån - Blåhammaren tur o retur, och en tur i vildmarken med min sambo från Härbergsdalen till Ankarede.

Det var jobbigt att gå, jag var ovan vid att bära tung packning... Ändå vägde den bara ca tio kilo.
Ett mattips på fjället, som dock väger en del, är att göra pannkakssmet o ta med sig i petflaskor och sedan steka över den lilla gaslågan ;)

Min lyxiga variant av "jägarsnus" höll mig levande. Eller heter det kanske fjällsnus, vandringssnus eller fjällgodis?
Hackad choklad, mandel och russin.
Fast jag tog både mörk och vit choklad. Cashew istället för mandel. Och tranbär stället för russin!



Havregrynsgröt kokar över den lilla elden

Kokkaffe

fredag 4 juli 2014

Sommarsuisse

En gång är ingen gång, men två gånger är en vana. Och tre gånger är en tradition?
Jag har starta min egna privata tradition att fira semestern med ett glas sött mousserande vin :)

Och så ska det firas med god mat förstås! Efterrätten idag blev en somrig variant av marängsuisse eller marängsviss eller hur man nu vill skriva och uttala det. Varför inte säga hovdessert?


Jag gjorde det väl mest på en höft. Man tar de proportioner så som man vill ha det :)
För 3-4 personer skulle jag nog ta:
ca ½ liter vaniljglass
ca ½ liter jordgubbar
ca 3 dl vispad grädde
ca 1-2 dl lemon curd
Lagom med maränger
Chokladsås gjord på ca ½ dl vatten, ½ dl socker, ½ dl kakaopulver. Vispas, kokas upp och får svalna något.

Varva glass, jordgubbar (gärna delade), chokladsås, grädde och lemon curd i en stor serveringsskål. Toppa med maränger.

Man kan såklart köpa allt som ingår här. Vill man vara extra duktig flicka kan man också göra allt själv till o med odla jordgubbarna! Jag hade köpt jordgubbarna idag (eftersom jag förvisat mig själv till lägenhet) och även glassen. Däremot hade jag gjort marängerna, lemon curd och chokladsås själv.

Lemon curd gjorde jag för att jag bara kunde köpa ekologiska citroner i nät, och då fick massa citroner över som snart skulle bli för gamla. Dock håller inte lemon curden så länge i kylen heller, max två veckor enligt receptet. Det har det nog gått nu... Jag får nog göra som mamma sa och prova att frysa ner den, för jag hinner nog inte baka på den och det är ju onödigt att behöva slänga ut den (utan att åtminstone testat att frysa ner den först). Den kanske har skurit sig när jag tinar den igen, men det borde gå att baka några muffins på den eller nåt ändå (denna helgen finns nog inte tiden tyvärr).

Jag följde ett recept från Anna Bergenströms kokbok Nya Annas mat, och den blev verkligen riktigt lyckad, underbar balans mellan syran i citronerna och sockersötma! Mums! Inte var det så svårt att göra heller, bara man är uppmärksam så att det inte kokar och rör hela tiden.

3 ½ dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
3 citroner
6 lätt uppvispade ägg

Mät upp socker i en liten kastrull. Tvätta citronerna och riv skalet från 2 av citronerna fint och lägg ner det i sockret (Jag använde skalet från alla 3 citronerna, men så var de lite mindre än vanliga citroner också). Pressa alla tre citronerna. Lägg i kastrullen också ner mjukt smör i klickar, de lätt uppvisade äggen och pressad citronsaft. Sätt kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten och sjud det hela på spisen tills krämen börja tjockna (här får man ha lite tålamod!). Häll upp i riktigt ren glasburk och förvara i kylen (max två veckor).

Jag gjorde ju egna maränger enligt det här receptet. De blev goda men inte sådär härligt sega som mammas sjudna maränger... Trots att jag provade olika storlekar och ugnstider... Men jag har inte heller riktigt lärt mig min ugn än... Hursomhelst ska jag nog skriva av och prova mammas recept istället, och lägga upp det här i framtiden :)



tisdag 1 juli 2014

Picknickwraps

Jag har ju ett jobb där jag har turen att få vara ute i fält ibland! Nu när jag nyss börjat har det nog blivit lite mer än vanligt, eftersom jag ska ut för att "lära känna" länet och se de naturobjekt jag ska jobba med i verkligheten.

Men jag tycker det är oerhört trist med några torra ostmackor i lunchlådan, så det försöker jag undvika!
Häromdagen tog jag tortillawraps, en klick gräddfil, skivad ölkorv, körsbärstomater och några ruccolablad. Det blev riktigt gott faktiskt!!