lördag 20 december 2014

Mera julgodis!

Jag är lite imponerad av mig själv, att jag orkar stå så mycket i köket som jag gjort på sistone... Men så länge jag har tiden och ingen press på mig så är det ju bara kul!

Eftersom jag är färdig med julstöket så har dagen ägnats åt att baka och däremellan promenera med hunden så att man får aptit att trycka i sig allt man gör :)

Igår gjorde jag nya saffransbullar. Jag blev inspirerad av Sebastien Boudet som på teve gjorde surdegsbullar med pistagekräm. Jag orkade inte göra surdegsbullar, utan gjorde vanlig saffransdeg (med rumsvarmt smör o mjölk o lång jästid förstås) och så gjorde jag pistagekrämen. Det var faktiskt första gången jag gjorde knutna bullar, så som vanligt blev de inte särskilt vackra - men desto godare!
Receptet på surdegsbullar med pistagekräm finns här.


Idag snodde jag också ihop en mjuk pepparkaka, och ädelostkräm! Mums!
Pepparkakan blev luftig och kryddig.

Ädelostkrämen gjorde genom genom att mixa philadelphia med ädelost.



Mjuk pepparkaka
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl gräddfil
1 ½ tsk ingefära
1 ½ tsk malen kryddnejlika
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)

Smält matfettet. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och smör. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor, och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad ugnsform (ca 1 ½ liter).
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Nör det gäller julgodiset så gillar jag alltid nötter, men i är tror jag nöt-temat är extra starkt... Jag har tidigare gjort en ny sats med pistagekola och även ischoklad (då bytte jag ut kokosfett mot kokosolja - det blev mycket godare men smälte fort i rumstemperatur!).

Idag har jag gjort:

Pekankola
100 g smör
1 dl sirap
1 ½ dl socker
3 msk kakao
70 g rostade och hackade pekannötter

Rosta nötter i en torr kastrull i någon minut. Lägg de åt sidan.
Smält smör i en kastrull och rör ner sirap, socker och kakao. Låt koka livligt i 2-3 minuter (gör kulprovet).
Rör ner pekannötter och häll sedan upp i knäckformar.


Wienernougat
Så enkelt och så gott! Varför har jag aldrig gjort detta förut?

250 g nougat (1 paket)
150 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Börja eventuellt med att rosta mandelspånen i en torr gryta (jag hoppade över det idag).
Smält nougat och choklad i ett vattenbad. Rör ner mandeln. Häll i en bakplåtspappersklädd form och låt stå svalt för att stelna.
Skär upp i lagom bitar.


Tur att jag har en kall, inglasad balkong att förvara allt godis på!

tisdag 16 december 2014

Grönkål!

För ett tag sedan ville jag slå ett slag för vitkålen. Idag vill jag byta färg.
Jag har blivit lite kär i grönkålen, denna fräscha julbordsråvara som jag ganska nyligen upptäckt faktiskt.
Förra året gjorde jag ju t.ex. grönkålsbulgur.

I år fick jag faktiskt paj med ost och grönkål på ett julbord, och provade förra helgen att göra nåt liknande själv. Fast jag tog min favoritost chevré istället, på julbordet hade de nog använt nån mer lagrad ost (t.ex. präst eller västerbotten).
Jag gjorde pajdeg som vanligt på 125 g smör, 1 dl rågmjöl (eller graham) och 2 dl vetemjöl (salt).
En äggstanning på 3 ägg, nån deciliter mjölk och chevré (som jag faktiskt mixade ner efter sen är svår att riva eller så). Jag fräste ½ hackad gul lök, champinjoner och rörde ner hackad grönkål så att den minskar i volym (och tappar lite vätska). Ner med lök, svamp och grönkål i pajskalet och höll över äggstanningen.
Chevrébitar överst och så in i ugnen (på 225 grader?) tills den fått fin färg!
Härlig vegetarisk rätt.

Denna helgen provade jag att göra denna gratäng på Allt om mat. Fast jag gjorde det lite mer som en lasagne, med pumpa i tunna skivor istället för pastaplattor. Och så använde jag faktiskt Kelda ostsås (4 ostar) istället för att göra egen ostsås... Tyvärr blev min gratäng lite för mjuk och "grötig" och pumpasmaken försvann lite, det är kanske bättre att skära pumpan i bitar som i receptet istället. Jag använde faktiskt fryst grönkål denna gången också och det blev lite tristare än färsk också... Det var gott med rårivna morötter till!

Och idag gjorde jag (eller faktiskt sambon efter mitt sms-recept) soppa på resterna. Lätt som en plätt!
Har man inte pumpa går det ju bra med t.ex. potatis istället!

½ gul lök
200 g butternutpumpa (eller ca 3 potatisar)
500 g fryst grönkål
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl (1 pkt) Kelda ostsås fyra ostar

Dela lök och pumpa i mindre bitar, täck med vatten i en gryta och koka med en buljongtärning. Låt koka tills pumpan är mjuk. Häll ner grönkål. Mixa med stavmixer. Rör ner ostsås, späd eventuellt med mer vatten. Låt koka upp. Färdigt!

fredag 12 december 2014

Glöggmingel

I helgen var mina föräldrar här, och jag bjöd på middag. Det blev den julinspirerade rätten med lyxiga vildsvinsköttbullar och grönkålsbulgur. Medan jag rullade köttbullar bjöd jag på ett par små förrätter, eller aptitretare.
Kort och gott dadlar fyllda med blåmögelost och en mandel!
Är dadlarna dessutom redan urkärnade behöver du inte ens skära upp dem! Busenkelt.


Och jag lade också kallrökt lax på köpta tunnbrödkex, med en röra av färskost med pepparrotssmak och lite creme fraiche, och dill (från en liten förpackning i frysdisken)!

Och igårkväll (torsdag) hade vi glöggprovning här i vår lilla lägenhet, med 13 av mina kollegor!
Vi smakade glögg och alla fick försöka pricka in vilken smak det var. Tydligen inte så lätt som man kan tro! Jag gillade chili/choklad glöggen, men den var inte favoriten hos alla... Haha nu minns jag inte ens längre vilken glögg som blev mest omtyckt!
Det var jag o två kollegor som fixade allt, och självklart bjöd vi på massa gott. Jag gjorde de enkla dadlarna igen och de var poppis!
Jag gjorde också små "ostkakor" eller ostnötter. De tog inte slut igår så jag vet inte om det var så omtyckta... Men jag tycker de är goda! Jag knaprade i mig några till soppan på lunchen idag också!

söndag 7 december 2014

Julgodis!


En fudgeliknande kola som är mycket mycket god, och extra god med valnötter!

Chokladkola med valnötter
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
2 dl hackade valnötter

Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när smeten håller kulprovet, koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.
Ta grytan från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten, rör tills den har smält. Rör också ner hackade valnötter.
Häll upp smeten i en form klädd med smörpapper ca 20 x 20 cm. Låt den kallna och skär i bitar. Förvara kallt.


Snabbkola med ljuvlig pistagesmak - som pistegeknäck! Mums!

Pistagekola
100 g smör
1 dl sirap
1 ½ dl socker
70 gr skalade och grovhackade pistagenötter (1-2 dl)
(en nypa flingsalt)

Smält smöret i en gryta och rör ner sirap och socker. Låt det koka livligt ca 2 minuter (gör kulprovet).
Rör ner grovt hackade pistagenötter, och ifall de är naturella så smula ner 1-2 små nypor flingsalt. Häll upp i knäckformar eller en form för att sedan skära i bitar.

torsdag 4 december 2014

Mustig vintergryta

Idag är jag faktiskt riktigt stolt! Jag hade tankar på att göra en mustig gryta med mycket smak. Jag funderade lite på indiska/juliga kryddor som kryddnejlika och kanel. Som vanlig googlade jag runt lite också och såg att kardemumma också kan passa. Jag lät dock bli gurkmeja och liknande eftersom sambon inte gillar curry.

Jag tog också tid för gryta så den fick koka ihop ordentligt. Av det har jag lärt mig att grytor med paprika och tomat faktiskt behöver få koka ihop för att utveckla smakerna och inte bara smaka råa uppvärmda tomater och paprika.

Jag har också lärt mig att det lönar sig att smaka av! Såklart. Det är jag är så nöjd med idag är att jag för en gång skull visste vad som behövdes mer av för att det skulle bli bra! Och slutresultatet blev jag riktigt nöjd med, en härligt mustigt gryta med umami-smaker.
Kanske att jag hoppats att det skulle smaka mer av de fräscha tomaterna, men det dödades nog lite av kryddorna.

Köttet jag använde vet jag som vanligt inte riktigt vikten/mängden eftersom det var vilt från en fryspåse... En vildsvinsstek som jag delade och kokade i flera timmar igårkväll (till köttet nästan föll isär när man tryckte på det) i grönsaksbuljong, tre lagerblad och enbär.


Mustig vintergryta 4 portioner
Kokt kött (t.ex. grytbitar av lamm, eller vilt)
500 g (1 burk) krossade tomater
1 paprika
1 (liten) gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk viltfond
1 msk chilisås
1 krm malen nejlika
1 krm malen kardemumma
1 kanelstång
½ krm chilipulver
1 tsk honung
2 ½ dl (1 burk) creme fraiche
½ dl linser + 1 dl vatten
salt & peppar

Hacka lök och vitlök och färs i olja i en större gryta (gärna gjutjärn eller så). Dela paprika i lagom bitar och låt fräsa med. Rör ner krossade tomater. Rör ner fond, chilisås, honung och alla kryddor.
Rör ner creme fraiche (jag använde lätt), låt puttra nån minut och smaka av.
Nu kan det vara lämpligt att sätta på ris till rätten om man vill.
Rör ner ½ dl linser och 1 dl vatten i grytan, Låt koka ca 5 minuter. Rör ner det färdiga köttet. Låt koka ca 5 minuter till, tills linserna är mjuka. Låt gärna grytan puttra på tills riset är färdigt om det inte hunnit bli det än.


Jag har börjat slänga ner lite linser i grytor jag gör. Mest för att dryga ut, men också för att få lite extra fibrer och nyttigheter, Jag tycker smakerna sugs upp mer också, såsen blir liksom lite tjockare och lättare att få i sig ;)

De är ju första gången jag gör denna grytan och jag vet inte om alla ingredienser behövs. Chilisås kanske är onödigt om man också har tomat och chilipulver i? Gjorde den lilla teskeden honung någon skillnad?

Förresten hade jag en fermenterad, svart vitlök som jag fick för ett år sedan. Jag har aldrig använt den för jag har inte riktigt vetat hur, men idag ville jag ju ha umami! Den var häftig, alldeles svart och kletig som lakrits. Och doftade... mustig gryta! :)

onsdag 3 december 2014

Vitkål!

Nu vill jag slå ett slag för vitkålen!
Svensk (närproducerad), full av vitaminer (C-vitamin), mineraler och fibrer och dessutom billig! Och inte så mycket kalorier, för oss med stillasittande jobb. Räcker långt gör ett huvud också, och håller superlänge i kylen (det yttersta som blir lite torrt o trist efter ett tag kan man ju skära bort).

Men vad gör man då med vitkål?
Jag gillar att göra vitkålssallad (pizzasallad). Men jag föredrar nog mitt eget recept som inte blir lika sött...
Då river jag en morot grovt, sedan river jag lika mycket (eller lite mer) vitkål med en osthyvel. Jag blandar till en dressing av 1 msk olja, 1 msk äppelcidervinäger, ½ msk honung samt 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Sedan häller man dressingen över salladen och blandar runt. Kanske smaka av med mer krydda. Det håller sig ett par dagar i kylen.
Det går att variera med apelsin, russin eller äpple... Själv har jag dock fortfarande svårt för frukt i maten ibland! :)

Det är gott att bara strimla vitkål och steka i olja med salt och peppar också! Som omväxling när man tröttnat på salladen. Att blanda ner vitkål bland wokgrönsakerna är inte heller dumt!

Varför inte göra coleslaw till grillat eller pulled pork?

Det är ju också gott att göra stuvad vitkål, serveras till kanske falukorv eller köttbullar?
Det stuvar man som allt annat, med grädde/mjölk och reder med mjöl. Fräser det i lite smör först kanske, det tar några minuter innan vitkål mjuknat.