fredag 31 januari 2014

Hjortroncheesecake med punsch




Detta recept är min stolthet!
Det är det bästa jag kommit på själv, och absolut den kaka jag fått mest beröm för! Att den är toppad med Norrlands guld, mylta, hjortron, det är väl knappast en nackdel...!

Självklart har jag utgått ifrån ett standardrecept på cheesecake, men smaksättningen med hjortron och punsch har jag kommit på själv! Och det blev riktigt gott!

Botten:
12 digestivekex
50 g smör

Fyllning:
500 g kesella
½ citron
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk punsch
3 - 4 blad gelatin
2 ägg
1 ½ dl socker
3 dl vispgrädde

Topping:
Ca 500 ml hjortronsylt
3 gelatinblad

  1. Krossa digestivekex med smör och tryck ut i en springform. Ställ svalt.
  2. Ta lite av vispgrädden (ca 1 dl) och koka upp med vaniljsocker och rivet skal av citron + citronsaft. Dra av från plattan och smält ner 3-4 gelatinblad (som först har legat i kallt vatten en stund. Krama ur vattnet). Häll i punschen.
  3. Rör ner kesellan lite i taget (häll över i en annan bunke om det inte får plats). Se till att det blandas ordentligt.
  4. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden tjock och luftig, och blanda med äggen.
  5. Blanda äggkrämen och den svala kesellakrämen. Häll i springformen över digestivebotten och låt stå riktigt svalt.
  6. Värm sylten och smält ner gelatinblad i (som blötlagts i vatten). Låt svalna något.
  7. När kakan stelnat, häll över den svala sylten, ställ kallt och låt allt stelna.
Jag gjorde denna i somras på nygjord hjortronsylt, och tog med till farmor. Det blev mycket poppis!
Och i helgen fyllde svärmor i Jämtland jämnt, så då gjorde jag och sambon denna som efterrätt, lika poppis då!
Den smakade dock lite mycket citron senaste gången, jag tog nog inte all citronsaften första gången därför skrev jag ½ citron åt er nu. Tänk ½ - 1 citron.
Jag brukar ta 2 msk punsch, det ska inte smaka sprit tycker jag utan endast bryta av lite mot hjortronen och den fräscha citronen... Men man kan ta 3 msk om man vill ha lite tydligare punschsmak.
Jag har också tagit 3 gelatinblad i själva fyllningen och nu sist blev den nästan lite för lös. Men det kan också bero på hur kall kylen är och hur länge den får stå kallt... Det är nog bara en fördel att göra cheesecake dagen innan fikat!!!






onsdag 22 januari 2014

Broccolisoppa

Det brukar sägas om soppa att det är underskattat, att det är väldigt gott men lätt glöms bort.
Jag och sambon har nog under alla år vi bor ihop ätit soppa en dag nästan varje vecka.
Denna snabba, goda broccolisoppa med recept från Arlaköket är en av våra favoriter!

4 portioner
Broccolisoppa
500 g fryst broccoli
1 gul lök
½ msk smör
6 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
4 dl (1 pkt) Kelda mild ostsås

Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en gryta. I med vatten o gryta med buljongtärningar och låt koka upp. Häll ner broccolibuketter och låt koka några minuter. Mixa soppan med stavmixer och häll ner Kelda ostsås, låt koka upp igen.
Ofta tillsätter jag lite fint riven morot samtidigt med ostsåsen och låter den koka några minuter till. Det känns bra med en extra grönsak och jag gillar inte alltid helt släta soppor.. En broccolisoppa är ändå ganska svår att få helt slät :)


söndag 19 januari 2014

Semlor!

Idag har jag ätit årets första semla, och den var hemmabakad!


Jag gjorde bullarna enligt detta recept från Sju sorters kakor:

12-15 semlor
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1 liter vetemjöl

150 g mandelmassa

Jag gjorde halva receptet och fick ändå 16 semlor! Men som ni väl vet nu föredrar jag små kakor! Roligare att ta två om man är supersugen! :)
I receptet står det att man ska smälta smöret och värma mjölk och smör till 37 grader och smula ner jästen. Men jag gjorde som med lussekatterna i julas. Som det stod i tidningen buffé för att få godast bullar. Jag använde rumsvarmt smör och mjölk. Rörde ihop det med jäst och fyllde på med socker, salt, ägg och kardemumma för det tycker jag absolut det ska vara i semlebullar. Och sedan ner med mjöl lite i taget. Men jag fick använde nästan dubbelt så mycket mjöl (nära en liter till halv sats) och jag trodde bullarna skulle bli mycket torra. Och jag svor över receptet och över att jag är så dåligt på att baka vetebröd!
Men icke! Inte blev de torra!
Jag lät degen jäsa en timme, rullade ut bullarna och lät de jäsa minst 30 minuter till och sedan gräddade dem 10 minuter på 225 grader (penslade med ägg också såklart).
Och de blev så lätta, luftiga och saftiga! Mycket goda bullar.
Jag undrar om det är för att jag använde rumsvarmt smör och mjölk? För såhär bra har aldrig mina semlor eller lussekatter blivit förut! Om det nu är det som är orsaken, varför i hundan har ingen avslöjat denna hemlighet förut??
Här har jag hela livet trott att jag är värdelös på att baka bullar, och så är det bara att låta bli att smälta smöret!


Jag gröpte ur bullarna, och blandade innehållet med mandelmassa och en gnutta mjölk. Jag finhackade lite sötmandel också och blandade ner, det ger semlorna en lyxig känsla!

Och jag och sambon har njutit av varsin semla!
14 semlor ligger nu i frysen, bara att plocka upp och vispa grädde när man blir sugen eller får gäster! Mums!

Ett tips från min mamma är att mellangrädde håller längre i kylen än vispgrädde, kan vara bra att veta om man vill ha ett paket grädde redo i kylen men inte vet riktigt när det kommer användas...

lördag 18 januari 2014

Jordnötscheesecake med choklad

Nu har jag absolut fått tillbaka suget att pyssla i köket!
Ikväll gjorde jag jordnötscheesecake, inspirerat av en cheesecake som sambons syster bjöd på en gång.
Det blev en liten men väldigt mäktig efterrätt!


2 portioner
3 digestivekex
25 g smör
100 g mörk choklad
1 dl grädde
2 tsk socker
1 dl jordnötssmör
1,5 dl kesella
1 msk socker

Krossa digestivekex, smält smöret och blanda ihop de, och tryck ut massan i två små formar. Låt stå svalt.
Värm grädden i en gryta och bryt choklad i bitar och låt smälta ner i grädden. Det får inte koka. Rör också ner 2 tsk socker. Häll upp i formarna över kexbotten och låt stelna i kylen.
Rör ihop jordnötssmör och kesella. Värm jordnötssmöret lite om det är svårt att röra ihop det. Rör ner 1 msk socker. Bred jordnötssmeten över den stelnade chokladkrämen och låt stå svalt igen någon timme innan servering.


Den blev god men väldigt mäktig så detta recept kan nog utan tvekan räcka till 4 portioner men lite med lite tunnare lager. Jag och sambon orkade faktiskt knappt äta hälften ur våra små formar!
Och vill man göra en stor cheesecake i springform kan man nog fyrdubbla receptet :)

Förra veckan städade jag undan julen, men idag köpte jag äntligen ett par nya blommor till köksfönstret, och unnade mig dessutom en bukett tulpaner!
Även om jag alltid tycker det är lite sorgligt när det är dags att ta ner julen, är det ganska kul att få fixa lite nytt o fräscht!



söndag 12 januari 2014

Skink- o grönsakspaj

Som tidigare nämnt så tycker jag mycket om paj. Men det innehåller ofta mer energi än vad man behöver med ett stillasittande jobb som mitt...
Så idag provade jag att göra en mager pajbotten, med kesella o mindre smör. Jag råkade köpa lätt kesella med bara 1 % fett och det var ju inte riktigt meningen, men det gick ändå.
Det blev gott men pajbotten blev inte lika spröd utan lite hårdare. Och den fastnade i botten på pajformen så det behövs lite bakplåtspapper i botten...


Pajdeg:
50 g smör
1 dl kesella
1 dl vetemjöl
1 dl fint dinkelmjöl
1 dl rågmjöl
1 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
1 ½ dl mjukost med lite starkare smak
1 dl keso 4 sorters lök
½ zucchini
1 röd paprika
rödlök
skinka
pizzakrydda
peppar
salt

Hacka gärna zucchinin i förväg och låt den ligga i durkslag och strö över salt och låt rinna av ett par timmar, så blir inte pajen så vattnig.
Som vanligt rör ihop pajdegen och låt den via svalt, förgrädda sedan pajskalet i 225 grader tills det fått lite färg.
Vispa ihop ägg med mjukost, keso och kryddor. Hacka övriga grönsaker och blanda ihop alltsammans och fyll pajskalet, och toppa gärna med riven ost. In i ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg.

onsdag 8 januari 2014

Hallååå...

Om ni undrar varför jag inte uppdaterat med härliga jul och nyårsrecept, så beror det på att jag befunnit mig här:


Trots två veckors total frånvaro från kök och matlagning så har inte riktigt suget kommit tillbaka. Men jag har känt mig trött de senaste dagarna. Jag har varit tillbaka i Sverige i tre dagar nu, kan det vara jetlag fortfarande? Eller är det en dunderförkylning på gång?

Tanken är iallafall att jag ska få fart på en ny surdeg. Mitt ständigt ouppfyllda mål är att baka mer bröd...
Det kanske blir något inlägg till helgen också om andan faller på :)