söndag 31 augusti 2014

Blåbärsmuffins

Här kommer till slut mitt absoluta favoritrecept på muffins!
Detta grundar jag mycket av mina olika recept på när det gäller mjuka kakor...


Bärmuffins med lemon curd och vit choklad
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl flytande margarin
3 dl socker
4 ägg
1 dl lemon curd
200 g grovhackad vit choklad
1 liter jordgubbar/hallon/blåbär

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop vetemjöl, bakpulver och socker. Tillsätt flytande margarin, ägg och lemon curd. Blanda. Vänd ner grovhackad vit choklad. Blanda snabbt ner bären (gärna frysta).
Fördela i amerikanske muffinsformar. Smeten är ganska fast så det kan vara svårt i mindre formar.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

I originalreceptet ska det vara jordgubbar, men jag har faktiskt aldrig gjort dessa muffins med jordgubbar :)
Jag brukar använda hallon eller blåbär. Då ska man gärna använda frysta bär, annars mosas de lätt sönder när man blandar ner dem. Hallon är nog det allra godaste enligt mig, men nu är det ju blåbärssäsong!


måndag 25 augusti 2014

Kyckling i grön curry

En äkta thai-rätt, och så enkel att göra själv!
Den blir inte så vacker, men god!
Och jag hade sån tur att alla grönsaker fanns ekologiska! Annars är det ju zucchini-säsong nu så auberginen kan ju lätt bytas ut.


Kyckling i grön curry 4 port
3 kycklingfileér
1 röd paprika
1 liten aubergine
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
1 msk grön currypasta
(citronmeliss)

Dela kycklingfilé i bitar och bryn dem i en gjutjärnsgryta eller liknande. Finhacka en vitlöksklyfta och låt fräsa med, tillsammans med paprika och aubergine i bitar. Eventuellt salta lite. Rör ner en matsked grön currypasta, och sedan kokosmjölk. Låt koka några minuter.
Server med basmatiris, och om du som jag har en frodig citronmeliss på balkongen kan du ju riva över några blad!

lördag 16 augusti 2014

Raw-godis

Nu är ju 5:2-dieten old news och det hetaste är ju raw-food!
Det innebär att råvarorna inte ska värmas.
Jag tror absolut att raw food är nyttigt, att vitaminer kan förstöras vid värme är ju ett faktum. Sedan blir det väl automatisk lågt gi o mindre kolhydrater, så nog tror jag att man egentligen känner sig piggare av sådan mat. Men mat är så stor del av mitt liv, och jag orkar inte riktigt leva mitt liv så extremt. Dessutom är livsmedeln som raw-kakao och liknande riktigt dyra...

Däremot sneglar jag just nu på raw-godis.
Det finns några fördelar mot "vanligt" godis:

Som fett används oftast ekologisk kokosolja. Du kan läsa mer om kokosolja t.ex. här. Jag drar dock öronen åt mig lite, när ett livsmedel beskrivs som mirakelmedicin så tänker jag oftast "låter det för bra för att vara sant är det oftast det". Men jag tror på att variation är bra, och det gäller även olika sorts fetter. Sedan tror jag nog att kokosolja kan vara bättre än smör... Skillnaden mellan kokosolja och kokosfett i silverpaketen kan du läsa om här.

Som sötning används ofta t.ex. dadlar eller fikon. Även om energiinnehållet totalt sett ändå fortfarande kan vara högt, så slinker det ju då med nån liten vitamin, mineral och fiber!

Annars används agavesirap som är ett naturligt sötningsmedel. Det sägs ha lågt gi och ge jämnare blodsocker. Hursomhelst så är det "starkare" än vanligt socker så mängden man använder är mindre!


Igår provade jag ett recept på raw choklad. Och det blev så oerhört gott!!! Det blir ju lite ischoklad-känsla tack vare kokosoljan :)

1 dl ekologisk kokosolja
1 dl kakao
½ dl agavesirap
Om man vill: knappt 1dl kokos och lite torkade tranbär!

Smält kokosoljan, den smälter vid 25 grader (utomlands säljs den på flaska). Blanda alla ingredienser, och häll upp smeten i formar. Jag använde formar till iskuber! Sätt in i frysen ca 20 minuter, och förvara sedan i kylen.

De blev som sagt väldigt goda, lite bittra som mörk choklad. De med kokos tyckte jag blev bäst (smakade inte ett dugg bittert heller). Detta recept kommer jag absolut göra många gånger! Det var ju så fort gjort också! Och så kan man ju ha i lite vad man vill, t.ex. hackade nötter.
Visst innehåller de mycket fett o en hel del agavesirap, men lite nyttigare än vanlig choklad tänker jag ändå tro att det är :)



fredag 15 augusti 2014

Bulgursallad med mango chutney


Denna bulgursallad gjorde en kurskamrat till mig när vi lagade mat ihop. Jag trodde receptet kom från Anna Bergenström men jag hittade inte receptet när jag tittade i kokboken, bara snarlika recept. Så jag får helt enkelt tacka min vän för detta :)

Det är ett gott o fräscht alternativ när man är less på potatissallad till grillat (extra gott till t.ex. kyckling eller fläsk). Och så får man äntligen användning för den där stora, välmående citronmelissen som växer så det knakar!

Bulgursallad med mango chutney 4-6 portioner
3 dl bulgur + 6 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 rödlök
2 svenska smakrika tomater
½ gurka
175 g mango chutney (mild original)
färsk citronmeliss
färsk mynta

Koka 4 portioner bulgur enligt förpackningen, med en buljongtärning och kanske en matsked rapsolja.
När det är klart så häll upp det i en skål. Häll i mango chutneyn, det blandar sig lite lättare om bulgurn är varm :) Jag använde ca en halv burk på 350 gram, kanske ca 1-1 ½ dl?
Under tiden som bulgurn svalnar så finhackar du tomater, gurka och rödlök så smått du kan (jag är ganska dålig på det men det är viktigt)! Hacka också ett rejält knippe (gärna nästan en hel kruka om du köpt en sån i affären) citronmeliss och ett knippe mynta. Blanda ner allt i bulgurn, vid detta laget är den nog lagom sval!
Servera den helst direkt medan den ännu är lite ljummen.

måndag 11 augusti 2014

Augusti

Jag tycker inte särskilt mycket om augusti.
Kvällarna är mörka och vädret klibbigt. SKolan och jobben börjar och man har en lång, mörk och regnig höst framför sig... När jag skulle ta en skiva rostat bröd till frukot var limpan möglig, och då jag ville tröst mig med en kopp kaffe blev mjölken bara till klumpar i koppen... Dumma rötmånad!

Men det positiva med augusti är ju just maten.
Det finns fortfarande färskpotatis och späda morötter i affären, och goda svenska tomater. Snart kommer de svenska äpplena.
Samtidigt är skogarna fulla av svamp, blåbär och hallon. Och snart mognar björnbären!
Nå sådär jättemycket svamp är det ju inte i skogen i år, men än kan säsongen komma igång tror jag. I helgen hittade jag och sambon åtminstone tillräckigt med kantareller för varsin toast :)


Rejält med blåbär plockade vi, åtminstone så mycket som kan få plats i vår lilla frys... Jag ska nog göra en liten syltburk också.


tisdag 5 augusti 2014

Rödbetspaj

Detta receptet måste jag lägga upp bara för att pajen blev så färgglad och fin :)

Jag tycker mycket om att göra en ljummen sallad på rödbetor och chevre. Då brukar jag ha kokat rödbetorna i förväg. Så steker jag upp dem i olja med rödlök. När det är färdigt rör jag ner färsk spenat, och sedan toppar jag med smulad getost och pistagenötter på tallriken! Såå gott.

Nu hade jag fått några rödbetor av mamma o pappa som de odlat själva. De räckte dock inte för att göra bara sallad (åtminstone inte när vi behöver lunchlådor) så jag fick göra en paj som mättar, och dryga ut det lite med andra grejer i :)

Pajdeg:
1 ½ dl rågmjöl
1 ½ dl vetemjöl
100 g smör

Rör ihop degen, tryck ut i en form och förgrädda några minuter.

2 st kokta rödbetor
2 späda morötter
1 rödlök
40 g färsk spenat
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
200 g getost
½ dl pistagenötter

Tärna rödbetorna, slanta morötterna och hacka rödlök och spenat. Lägg allt i pajskalet. Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde, med salt och en gnutta peppar. Häll det i pajskalet. Lägg getost överst och strössla över grovhackade pistagenötter. Grädda pajen i ugnen på 220 grader i 20-30 minuter tills den fått fin färg.