söndag 28 september 2014

Fläskfilé med honungsrostad sötpotatis


Oftast blir det ganska enkel mat på söndagar för att jag är lite less på att stå i köket. Denna helgen har jag däremot knappt varit i köket så idag var jag riktigt sugen på att laga nån intressant mat, som jag inte gör så ofta!

Det blev ett recept med fläskfilé som jag gjort ett par gånger förr, fast med denna gången med sötpotatis till. Det var första gången jag lagade sötpotatis!

Fläskfilé i senapssås med honungsrostad sötpotatis 4 port.
3 stora sötpotatisar
1-2 palsternackor
1 rödlök
1 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
2 msk olja (t.ex raps eller oliv)
1 tsk salt
Färsk dragon

700 gram fläskfilé (eller fläskytterfilé)
smörklick
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk senap
1-2 msk ostronsås
0,5 msk viltfond
2 vitlöksklyftor
Färsk dragon

Sätt ugnen på ca 250 grader (har du en bättre ugn en mig kanske du kan börja med något lägre grader). Skala sötpotatis och palsternackor, och dela de och rödlöken i stora klyftor. Blanda rödvinsvinäger, honung, olja och salt. Lägg rotsakerna på en ugnsplåt, ringla över blandningen och rör om.

Skiva fläskfilén (jag hittade en fin, svensk, kravgodkänd fläskytterfilé på ica idag, den blev mycket god) i skivor, ca 2 cm. Stek dem i smör några minuter på varje sida. Blanda pressade vitlöksklyftor, matlagningsgrädde, senap, ostronsås och viltfond. Jag var inte så noga med måtten idag, smaka av och ta gärna lite mer senap, ostronsås och fond om det behövs. Köttbuljong istället för fond funkar bra.
Häll såsen över fläsket i pannan och låt puttra några minuter till. Klipp några kvistar färsk dragon och repa av bladen och strö över.

När rotsakerna varit inne i ugnen nästan en halvtimme är de snart klara. Repa av några dragonblad och strö över, och rör om. Låt vara inne i ugnen nån minut till, tills de fått fin färg. Sötpotatis innehåller mycket vatten och det krävdes rättså hög värme för att de skulle få färg, iallafall i min klena ugn. Strö över flingsalt före servering.




Det blev faktiskt ett litet glas vin till den goda maten, och av en slump passade det riktigt bra! Det var ett ekologiskt rött vin som heter Adobe.

tisdag 23 september 2014

Köttfärsgratäng med tacosmak

En god vardagsgratäng! Det smidigaste är att göra den nån dag efter att man har ätit tacos eller köttfärssås. Det är ju så lätt att göra en extra stor satsa av köttfärs då, och man slipper ett moment när det är dags att göra gratängen.


Köttfärsgratäng 4 portioner
500 g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 påse tacokrydda
250 gram grönsaker
4-5 potatisar
1 pkt Kelda Fyra ostar

Bryn köttfärs och gul lök, rör ner krossade tomater. Krydda efter smak. Rör också ner en påse tacokrydda.
Blanda färsen med grönsaker, jag använder frysta grönsaker som jag tinat. Påsen som kallas "Herrgårdsgrönsaker" med blomkål, morot och sockerärtor tycker jag passar bäst till denna gratäng! Häll ner färsen och grönsaker i en ugnssäker form.
Skiva potatis och lägg ett lager över färsen. Häll över ett paket Kelda ostsås fyra ostar. Riv över lite ost överst. Sätt in i mitten av ugnen på 225 grader tills potatisen blivit mjuk och gratängen fått fin färg, ca 40 minuter.

söndag 21 september 2014

Surdegsbröd med morot och solrosfrö


Äntligen är jag igång med surdegsbakandet igen!
Det kräver planering, men som sagt så krävs inte mycket tid om man inte räknare "väntetiden"... Att röra ihop mjöl o vatten är ju faktiskt inte så jobbigt.

Detta brödet har jag gjort ett par gånger förut, men denna gången blev det ovanligt bra. Det kändes som att degen jäst bättre än vanligt. Kanske var värmen precis lagom i köket, eller kanske var surdegsgrunden lite färskare?

Recepten är från Martin Johanssons Surdegsbröd som jag fortfarande rekommenderar för den nyfikne surdegsnybörjaren! Men i hans recept är det russin brödet... Blä... Trots att jag älskar bröd med frukt och nötter (och en stark getost till) har jag fortfarande svårt för russin i bröd/mat... Men det blir ett supergott bröd med morot istället! Mycket gott att rosta när det är några dagar gammalt (håller sig gott länge som allt surdegsbröd)!

Morotsbröd
Dag 1, kväll
0,5 dl rågsurdegsgrund
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl ljummet vatten

1 dl rågkross
1,5 dl skålhett vatten

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Låt stå på ett varmt ställe (rumstemperatur) över natten.Mät upp rågkross i en bunke, häll över skålhett vatten och rör om. Täck med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
Surdeg och skållning från gården
2 dl vatten
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
0,5 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 - 2 dl riven morot

Blanda alla ingredienser utom morot och solrosfrö, och kör i 8 minuter i en degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter på hög hastighet). Häll ner morot och solrosfrö och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska vara kladdig. Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 3-4 timmar.

Smörj en brödform. Häll över den kladdiga degen i en brödform. Täck formen och låt jäsa till degen rest sig lite och små håll visar sig, ca 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in degen i ugnen och kasta in nån deciliter vatten på botten (detta ger en god och krispig yta på brödet)! Efter ca 5 minuter sänk till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 55-60 minuter.

fredag 19 september 2014

Pekancheesecake

Ikväll har det bakats i fredagkvällen!
Tillsammans med sambon har jag gjort pizza (fast med köpt deg faktiskt), förberett frukostfrallor, gjort surdeg till limpa och bakat pekancheesecake!
Brödrecepten får komma senare i helgen (om bröden blir bra), men här kommer cheesecakereceptet!


Receptet är ännu en stolthet jag kommit på "själv" (förutom grundreceptet på cheesecake), men när jag bodde i Umeå hade de en cheesecake på Stationskafeét med pekannötter, som jag försökt återskapa! Det är en bakad cheesecake så den blir inte krämig på samma sätt som de på kaféerna, men man slipper massa gelatin.

Cheesecake med pekan
Botten:
16 digestivekex
100 g smör
1 dl kakao

Fyllning:
500 g philadelphia
300 g kesella
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 ägg
0,75 dl vetemhjöl

Topping:
75 g smör
1,5 dl sirap
75 g muscovadosocker
1 msk vetemjöl
100 g pekannötter

Smält smöret till botten, blanda ner kakao. Krossa kexen och blanda med smöret till en smulig smet. Tryck ut i en form med löstagbarkant. Ställ kallt. Värm ugnen till 175 grader.

Rör philadelphia och kesella med socker och vaniljsocker i en bunke. Blanda ner vetemjöl och salt och rör till en jämn smet. Rör ner äggen ett i taget så att de blandas ordentligt. Häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Kakan stelnar när den svalnar.

Smält smöret till kolatoppingen i en kastrull. Häll i socker, sirap och vetemjöl. Låt sjuda 2-3 minuter. Rör ner grovhackade pekannötter. Häll över den svala kakan, och låt stelna (eventuellt i kylen).

lördag 6 september 2014

Mat man mår gott av

Detta är mat man mår gott av! Särskilt i själen!
Älgfilé från en kalv som sambon skjutit. Rotsaksgratäng med närodlade ekologiska morötter och palsternackor inhandlade på torget samma dag, och potatis från mammas o pappas trädgårdsland. Kantereller plockade samma dag (som dessutom räckte till varsin toast till förrätt!).
Tillagas detta med massor av grädde kan det inte bli annat än ljuvligt!

Som vi alla vet är den viktigaste ingrediensen tid. Idag hade vi dessutom vett nog att börja med maten innan vi var vrålhungriga.
Här kommer några fler små tips:

Tips till gratängen:
Jag trodde det skulle bli halvbra med gratäng eftersom potatisarna ännu är så färska, men det gick lika bra som vanligt. Jag hällde på en del grädde och mjölk från början, men var lite försiktigt eftersom nypotatis innehåller en del vatten. Men när det börjat puttra i formen såg jag att jag kunde fylla på lite till. När det gått ca 40 minuter puttrade det ordentligt i vätskan. Jag la på osten. När gratängen hade blivit gyllene (efter ca ytterligare 20-30 minuter) så hade vätskan kokat ner. Jag tog ut gratängen så att den fick svalna av och gotta till sig ytterligare. Mums!

Tips till köttet:
Salta och peppra. Bryn köttet i stekpanna. Använd sedan stektermometer och lägg in i ugnen. Ta ut köttet någon grad tidigare eftersom det eftersteker lite. Låt det också vila i aluminiumfolie en liten stund innan du skär upp det.

Tips till såsen:
Såhär gjorde jag kantarellsås idag: Fräste kantareller i en rejäl smörklick i en stekpanna. När vätskan kokat bort hällde jag ner finhackad schalottenlök. Saltade och pepprade. Det fick fräsa nån minut, sedan var det ner med grädde, mjölk och vitt matlagningsvin. Det fick puttra nån minut innan jag använde maizena för att göra den lagom tjock.



torsdag 4 september 2014

Chokladbollar!


Provade att göra raw chokladbollar utan socker med fikon och tranbär, och kokosolja förstås! De blev mycket goda och jag saknar faktiskt inte socker särskilt mycket!

Sockerfria chokladbollar
1 dl kokosolja
1 dl kakao
0,5 dl havregryn
10 st torkade (mjuka) fikon
0,75 dl torkade tranbär
en gnutta vaniljpulver
Riven kokos

Mixa alla ingredienser utom kokos. De är lite svåra att rulla för smeten blir lite smulig, men de går att forma (krama lätt) till bollar. Rulla dem i kokosen. Ställ sedan in dem i kylen tills de blivit svalna.

Jag ville ha de lite extra mättande och nyttiga så bland de knastriga fikonfröna slängde jag faktiskt också ner en gnutta chiafrön och psylliumfrön.

Men ibland vill man inte ha nyttigheter utan det allra godaste!
Jag har blivit väldigt förtjust i kokosolja och tänkte att det skulle bli supergott att göra vanliga chokladbollar med kokosolja istället för smör. Men konsistensen blev inte helt rätt och faktiskt inte heller smaken... Så vanliga chokladbollar ska nog göras med äkta svenskt ekologiskt smör :)

Mitt bästa recept på chokladbollar
100 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
3 msk kakao
1 msk snabbkaffepulver (eller kaffebönor)
en gnutta vaniljpulver
Riven kokos eller pärlsocker

Blanda samman alla ingredienserna. Jag gör det oftast i matberedare men kör då först allt utom havregryn och rör ner havregrynen lite fort så de fortfarande har lite havrekonsistens...
Rulla de till bollar och sedan i kokos eller pärlsocker och låt svalna i kylen en stund :)