torsdag 22 januari 2015

Helgtips

Förra fredagen snurrade massa tankar i skallen, så jag flexade ut nån timme tidigare och cyklade hem o lagade mat!
Det var skönt att få göra något istället för att sitta rastlös framför jobbdatorn o försöka koncentrera sig...

Det blev tre-rätters!

Till förrätt: ljummen rödbetssallad med panerad getost!

Jag skalade rödbetor och delade i bitar, täckte med vatten och hällde i ½ dl rödvinsvinäger och lite salt. Så fick de koka tills de blev mjuka.
Sedan fräste jag på de i olja i en stekpanna tillsammans med skivad rödlök, och kryddade med lite salt och peppar. Lade upp det på ruccolabädd på tallrikar.
Sedan skar jag upp chevré i skivor, ganska tjocka ca 2 cm. Doppade sidorna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pankho (asiatiskt ströbröd som är lite krispigare än vanligt).
Sedan stekte jag dem snabbt på hög värme, så att de fick färg o blev varma men inte smälte!
Mums!


Till huvudrätt blev det lax med pasta.

Och till efterrätt, världens godaste, lenaste, fluffigaste chokladmousse!
4 portioner (ganska stora)
100 g mörk choklad (70 %)
100 g mjölkchoklad
2 ägg
4 dl vispgrädde
(hackad mörk choklad eller mintchoklad)

Det är inte så svårt att göra god chokladmousse men man får inte vara hafsig! Det viktigaste är att ta fram alla ingredienser nån timme innan så att de håller samma temperatur (rumstemperatur).
Smält choklad över vattenbad (helst inte micro, det blir lätt för varmt). Ta gärna av skålen från vattenbadet innan de sista smulorna smält och rör runt så de smälter.
Dela på äggulor och äggvita. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa även grädden, men inte alldeles för hårt.
Rör ner äggulan i den smälta chokladen så det blandas, men rör inte runt för mycket. Rör ner chokladen i den vispade grädden (det brukar jag göra med elvispen) och vänd försiktigt även ner äggvitan (utan att alla fina luftbubblor försvinner).
Skeda upp i portionsglas.
Jag tycker det blir gott att ha lite hackad choklad över som bryter av lite, gärna mintchoklad!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar