måndag 30 september 2013

Asiatiskt älggryta

Det finns väl inte så många älgar i sydasien, men om det funnits så kanske denna rätten varit en klassiker där??



Allt är lätt om man förbereder det innan!
Jag kokade köttet igårkväll. Jag delade en stek i ca 5x5 cm bitar, sedan fick det stå och puttra i 2 ½ timme medan jag tittade på teve... Svärfar hade nog fnyst åt att jag kokade en fin älgstek, men jag ville ha ett lite finare kött än grytbitarna.
För er som inte har älgkött hemma blir det säkert gott med lamm eller nöt. Väljer ni grytbitar så måste de nog koka några timmar till... De är färdiga när de känns mjuka, inte stumma, och nästan faller isär lite om man trycker på dem. Tyvärr har jag ingen aning om vad steken jag använde vägde... 1 kg kanske? Men 250 gram kött per person låter ganska mycket?
Mangolden köpte jag ett stort, fint, kraftigt knippe av en kollega på jobbet som odlar hemma. Ni som inte har grönsaksmånglare till kollegor (eller odlar själva) kan köpa späd mangold i såndär salladspåse. Närmare 200 gram kanske man vill ha?

4 (rejäla) portioner:
Älgstek
Stort knippe mangold
1 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
400 ml kokosmjölk
1 ½ dl mango chutney
3 tsk sambal oelek
Salt
Soja

Hacka purjolök och fräs i en stor gryta. Dela paprika i lagom bitar och låt fräsa med en stund. Ner med köttet och efter en stund häller i kokosmjölken. Blanda i mango chutney och sambal oelek och låt koka tills paprika är lagom mjuk. Smaka av med salt och soja. Till sist ner med strimlad mangold, låt den bli varm och lite mjuk.
Servera till härligt basmatiris tycker jag!


Jag hade tänkt ha i vitlök och haricot verts också men det hade jag visst inte hemma... Men rätten har absolut utvecklingspotential även om den också blev väldigt god som den är!

lördag 28 september 2013

Höstmiddag

Igår morse var det frost ute och kylan nöp mig lite i kinden när jag och vovven tog morgonpromenaden!
”Mustiga grytor” ska väl vara den optimala höstmaten, men älgstek, potatisgratäng och äppelpaj är också äkta höstmat för mig!
Sambon hade mig så mycket älgkött sist att nu kan vi knappt stänga vår lilla frysbox… Därför var vi ”tvungna” att äta en älgstek nu. Fast man ska väl inte klaga, flera hundra kr kilot kostar älgköttet i Stockholm, så egentligen är vi stenrika ;)

 Vi gjorde en tjälknöl. Varför tror man alltid att det som tar lång tid också är svårt? Oftast är det ju precis tvärtom!
Sambon kokade upp en lag på kvällen. 1 liter vatten, 1 ½ dl salt (då blir den ordenligt salt, gillar du inte det så ta 1 dl), 3-4 lagerblad och 1 msk enbär.
Vi satte in steken fryst i ugnen på 75 grader innan vi gick och la oss. Tidigt imorse togs den ut när den var 60 grader inuti. Då lades den i lagen, där den fick ligga hela dagen. Sambon gjorde en gratäng med potatis, morötter och palsternacka. Det är något som blir så otroligt gott med den salta tjälknölen och de söta morötterna i gratängen…

Äppelpaj är egentligen inte min favorit. Trots att man använder syrliga äpplen blir det oftast för mesigt, jag föredrar syrliga bär som bryter av ordentligt… Smulpaj på äpple är ingen hit, enligt mig. Men mormor kunde göra god äppelkaka, och jag fick lite av vovvens dagmatte en gång också! Men jag lyckas aldrig riktigt själv…
Men nu när det denna hösten är ett sådant överflöd av vackra äpplen kunde jag inte låta bli! Jag blev också  inspirerad av plommonpajen förra helgen.
Just nu är jag väldigt inne på kola/knäck-smak, och att använda muscovadosocker istället för vanligt vitt socker, vilket ger en mer kolaaktig smak. Men genom experiment har jag fått lära mig att muscovadosocker inte smälter eller fluffar upp sig på samma sätt som vitt socker…
Till sist blev det i alla fall en paj med kola och hasselnötter ovanpå!


1 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
3 äpplen
50 g smör
0,5 dl muscovadosocker
1 msk sirap
1 dl hasselnötter

Vispa ägg och vitt socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kanel och rör ner det i smeten. Häll det i en smörad och bröad springform.
Skala äpplena och dela i klyftor. Lägg dem på smeten i formen.
Smält smör i en gryta och blanda ner socker och sirap. När allt är smält, blandat och det precis kokat upp, så häll det med en sked över pajen. Hacka hasselnötterna och strö över. In med allt i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter!



söndag 22 september 2013

Hemmagjord nyponsoppa

 I helgen var vi ute bland taggbuskarna och plocka nypon!



Många saker provar jag för första gången denna hösten! Detta var första gången jag gjorde min egna nyponsoppa! Eller vi gjorde, får jag väl säga... ;)
Det var ju inte så svårt som jag trott! Gick ganska fort, men blomfästen ska ju tas bort från alla nypon och sådär...
Såhär gjorde vi:

1 liter färska nypon
2 liter vatten
1,3 dl strösocker
2 msk potatismjöl
  1. Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Du kan använda orensade hela nypon (du silar ändå bort kärnorna sedan) eller rensa dem genom att dela dem och pilla ut innanmätet.
  2. Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Häll dem i en gryta med vatten.
  3. Koka de färska nyponen i 20 minuter och rör om samt mosa dem i slutet med en potatisstöt, mixer eller matberedare.
  4. Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem. Tryck och rör med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan. Släng bort skalen och kärnorna.
  5. Mät upp nyponsoppan och ta ca 1 1/4 dl strösocker till 1 liter nyponsoppa samt blanda 2-3 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan.
  6. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning.
  7. Låt nyponsoppan precis koka upp. Efter första bubblan ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
  8. Servera med glass tycker jag, eller enligt internet med vispad grädde. Och mandelbiskvier :)




Bråda skördetider

Jag har nästan blivit lite trött på att stå i köket, efter att ha grejat med middag på fredagen, och i lördags gjorde vi nyponsoppa (recept kommer) och middag ska man ju ha osv. Eller, jag tröttnar inte på att stå i köket men på att diska!
Snart ska vi flytta och då får vi äntligen en diskmaskin! Det låter så pretentiöst att säga att handdiskningen "hämmar" mitt pysslande i köket, men det är drygt att diska efter frukost, lunch, middag, bak, kvällsfika... Så jag drar ju mig för att ta en större bunke fastän man inser att den man tagit blir alldeles för liten... :P

Men idag ville vi ut i skogen och leta efter kantareller...Min morbror har ju varit dum nog att visa mig sitt kantarellställe ;)
Så med en liten gnutta hopp efter veckans regn, men med väldigt låga förväntningar åkte vi ut i skogen. Och jag fick hjärtklappning och svettades när jag hittade de här:

 

Inga mängder men det räckte till varsin toast och till en god sås till älgfilén någon dag! Och trattisarna är pyttesmå men på väg upp som ni ser...

Stannade till hos morbror och blev bjudna på kaffe, och innan vi åkte därifrån fick vi med oss alla dessa godsakerna:


Förra året gjorde jag pumpamarmelad som jag och sambon nu har längtat efter! Men pumporna håller länge så de får än så länge vänta nere i förrådet... Äpplena blir min eftermiddagsfrukt på jobbet!
Men plommonen och kantareller kräver ju omedelbar uppmärksamhet... Så sambon fick förvälla svampen (och några provsmakades direkt på rostat bröd som sagt - så oerhört gott)!
Och jag gjorde genast en paj med plommon, sam faktiskt fått hamna i frysen osmakad. Men vi smakade ju den hos morbror o moster, som jag fick receptet av.


1,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk vaniljsocker
10 st eller fler plommon
Smör
Pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjölet som är uppblandat med bakpulver och vaniljsocker. Häll det i en smord och bröad springform.
Dra skinnet av plommonen. Som min moster berättade för mig är det enklaste sättet att skära den i plommonets "skåra" på ena sidan, dra av skinnet därifrån och så halvera den och ta ut kärnan.
Lägg plommonen på smeten i formen. Skiva smör med osthyvel och lägg på plommonen. Strö över pärlsocker.
Sätt in formen i den varma ugnen i ca 25 minuter.

lördag 21 september 2013

Tre rätters middag

Förut gjorde jag o sambon trerätters middag åt varandra ganska ofta (en gång i månaden?). Vi kunde börja med en förrätt på sena eftermiddagen, sedan fixa färdigt huvudrätten och äta den, och sist på kvällen kaffe och efterrätt i soffan.
Men nu var det riktigt längesen, det har inte hänt sedan jag fick jobb och flyttade, alltså inte på ett år minst.
Därför kände jag att det var dags, jag ville pyssla om sambon lite nu när han äntligen kom tillbaka från älgjakten!

Förrätt: Zucchiniråraka med laxrosor och pepparrotsost


10 cm zucchini
50 g fryst spenat
1 potatis
½ liten gul lök
1 ägg
3 msk mjöl
salt och peppar
2 skivor kallrökt lax
4 msk färskost med pepparrotssmak

Vispa ägg och mjöl. Riv potatisen fint, och zucchini och lök grovt. Krama ut vattnet ur zucchinin. Använder du fryst spenat så krama ut vattnet ur den också och hacka den. Ner med alla grönsaker i äggsmeten, salta och peppra och stek sedan två rårakor (jag stekte dem i rapsolja).

Rulla laxskivorna och dela dem i 2-cm-stora cylindrar och tryck ut dem lite så de ser ut som rosor. Lägg dem på rårakorna tillsammans med spritsad färskost.

Huvudrätt: Citronkyckling med örter

Jag har aldrig gjort hel grillad kyckling i hela mitt liv, men se så fin den blev!!!
Kände mig väldigt nöjd också, när jag i frysdisken hittade en ekologisk kyckling.



Det var ju inte så krångligt att göra helstekt kyckling som jag trott, och inte ska den va inne i ugnen längre än "Stinas kyckling" heller!
Jag blandade olja med honung, soja, citronsaft och salt och peppar och penslade med detta. Själva kycklingen fyllde jag med 1 gul lök, ett stort knippe timjan och 1 citron. In i ugnen 60 minuter i 200 grader.
Sedan gjorde jag en sås på det som varit i kycklingen men det blev lite för syrlig och inte så väl balanserad...
Till kycklingen serverade jag bulgur. Hel bulgur blir oerhört gott om man när den är färdigkokt häller i några extra droppar olja, citronsaft och massor med färsk basilika!
Nästa gång satsar jag nog mer att ha citronen i bulguren och mer traditionella kryddor på kycklingen, men sambon tog två gånger så det måste ju vara ett gott betyg!

Efterrätt: Mjölkchokladpannacotta med brända mandlar och hallonfluff



 1 ½ dl grädde
100 g mjölkchoklad
25 g mörk choklad (70 %)
40 g mandel
½ dl florsocker
1 dl vaniljvisp
3/4 dl hallon

Värm grädden i en kastrull (jag tog mellangrädde och en liten gnutta mjölk faktiskt). Tag av grytan från plattan och bryt ner chokladen i grädden. Rör runt tills all choklad smälts och inga smulor finns kvar. Choklad får absolut inte koka!
Häll upp i glas/portionsskålar och ställ in i kylen några timmar tills "pannacottan" stelnat.

Jag gjorde brända mandlar enligt Leilas recept. Jag är inte helt säker på proportionerna utan tog bara några mandlar och strödde över lite florsocker i pannan... Till två små efterrätter behöver man ju bara litegrann... När du gjort enligt Leilas recept och mandlarna knäpper, häll ut dem på bakplåtspapper och försöka separera dem lite. Låt svalna och stelna.
Vispa vaniljvispen (jag tycker Mildas i liten tetrapack är god) med elvisp. Häll i hallon (gärna frysta) och vispa lite till så de blandas ut i krämen.
När allt är kallt och stelnat hackar du de brända mandlar och strösslar de över chokladen. Spritsa ut hallonfluffet överst, servera och njut!

måndag 16 september 2013

Värmande chorizogryta

Nu har det ju blivit har det ju blivit höst säger de, och då är det väl tid för värmande grytor!
Detta recept berättade min syster om. Vi pratade någon gång om korv stroganoff, och hon sa att hon gillar chorizogryta med bönor och majs. I mitt huvud blev det detta recept!


3 portioner.
3 st chorizokorvar
3 kokta potatisar
500 g krossade tomater
½ gul lök
1 paprika
140 g majs (en liten burk)
115 g svarta bönor (en liten förpackning, avrunnen)
2 tsk Sambol Oelek
Salt, peppar

Hacka lök och fräs upp i en gryta. Skiva korven i slantar och låt den brynas. Dela paprika i bitar och häll sedan i dem med krossade tomater. Salta och peppra lite, och klicka i sambal oelek. Låt det puttra 5-10 minuter så att paprika mjuknar lite. Häll av majs och bönor om du köpt dem i burk som jag, och häll ner i grytan tillsammans med potatisen i bitar. Låt allt bli varmt och servera!

Ännu en rätt som man inte kan tro är så nyttig o lättlagad när man äter den! :)
Jag slänger ner allt i min gjutjärnsgryta. Potatisen brukar jag koka kvällen innan. Jag brukar faktiskt inte ens skala den, utan bara tvätta av den och låta den puttra på spisen medan jag tittar på teve. Men man får inte glömma bort den!

onsdag 11 september 2013

Kalkon med "grönsakspasta"

Tänk att något kan vara hälsosamt och lättlagat och mycket gott! Tre i ett!


2 portioner.
1 kalkonfilé
2 morötter
20 cm zucchini
2-3 msk pesto
Pinjenötter

Pensla kalkonfilé med grillolja och hysta in den i ugnen på 200 grader (med en köttermometer).
Under tiden skalar du morötter och sedan fortsätter du skiva moroten med skalaren (så att det blir tunna skivor). Skiva zucchinin på samma sätt sätt. Koka upp vatten och lägg ner morötterna. När det kokat upp igen så lägg direkt i zucchini och när det sedan kokar igen så häll av grönsakerna direkt i durkslag! Det räcker med att det bara kokar upp, så att de behåller lite spänst! Tillbaka med dem i grytan och klicka ner pesto och blanda runt.
När kalkonfilén håller minst 65 grader inuti så ta ut den, skiva upp, servera med pestogrönsakerna och strö över några rostade pinjenötter på tallriken! Häpp!

Jag hade två relativt stora morötter, ta eventuellt 3. Detta blev två ganska små portioner men det blev lagom för mig till middag och lunchlåda! Självklart kan man byta ut kalkonen mot kycklingfilé. Kalkonfilén vägde ca 240 gram. Jag tittade tyvärr bara på termometern idag och inte alls på klockan, så jag vet inte riktigt hur länge den var inne i ugnen...  Kanske 20 minuter?

Kalkonen var svensk, morötterna ekologiska och zucchinin hemmaodlad! Miljöpåverkan alltså liten, och inte har jag fått i mig särskilt mycket miljögifter eller konserveringsmedel heller! :)

fredag 6 september 2013

Grodbakelse

 Jag är ofta sugen på saker. Sällan generellt sötsugen utan nästan alltid sugen på något specifikt...
Idag var jag väldigt sugen på en grodbakelse. Det är min favorit ända sedan jag var liten!
Ska det va så ska det va, jag föredrar oftast en gräddig bakelse framför en torr vetebrödkant...

Vi har ett väldigt mysigt fik i min lilla stad och i efter jobbet vandrade jag in där, i hopp om att få med mig något gott hem. Men de hade tyvärr inga grodbakelser, och inte någon prinsessbakelse heller... Ljuvliga nötiga och chokladiga bakelser hade de, men det var ju inte det jag var sugen på!

"Vill ha nånting gjort, får man göra det själv!" sa Sebastian i lilla sjöjungfrun och det är oftast sanningen! Som tur väl var hade jag den viktigaste ingrediensen till grodbakelser hemma: päronessens.
Annars orkade jag inte göra allt från grunden utan köpte faktiskt en färdig liten sockerkaka.

Jag vet inte hur de får till sina krämer på konditori? Är det någon sorts smörkräm de gör?  Eller nån typ av meringue med äggvita?
För att få det lite fastare än grädde gjorde jag så att jag tog en klicka philadelphia i grädden! Det blev gott faktiskt.

Ok sådär gjorde jag:
Delade sockerkakan och bredde sylt emellan två cm-tjock skivor (min egen björnbärhallonssylt blev supergott!).
Jag vispade ca 1 dl grädde med någon msk philadelphia och nån msk florsocker, ett antal droppar päronessens och ett par droppar grön karamellfärg.
Sedan kavlade jag ut grön marsipan. Jag är väldigt dålig på det där med marsipan, har försökt att kavla ut den mellan plastfolie och bakplåtspapper men inget går särskilt bra... Att kavla ut en liten bit i en fryspåse gick däremot väldigt bra! Sedan klippte jag bara upp påsen och hade ett platt och bra litet marsipanlock!





Ja som tårtdekoratör kommer jag aldrig bli rik...
Om man inte vill att de ska se ut som gröna rymdmonster som kräks upp sina inälvor kan man ju anstränga sig lite mer för att få det att se ut som grodor :)

torsdag 5 september 2013

Thaimat

I min lilla hemstad finns det en kinarestaurang och en thairestaurang. De ligger mitt emot varandra på varsin sida av gatan, och de serverar samma mat som smakar ungefär likadant.
Jag älskar sådan mat! Friterad kyckling, jordnötssås och lite fräscha wokade grönsaker med kokosmjölk. Jag saknar dock äkta thaimat. Ok nu vet jag inte exakt hur äkta thaimat ska smaka för jag har aldrig varit i Thailand, men i storstäderna kan man få riktigt bra take away thai, där det känns att de lagat med riktigt kryddor och med riktig tanke och känsla! Ett sådant ställe med fräsch mat saknar jag här...

Som tur väl är så är det ju enkelt att göra egen thaiinspirerade förenklad mat! Tack vare dessa currypastor som finns på burk.

Min favorit är att fräsa upp kyckling (jag föredrar faktiskt innerfiléer till sådant här hellre än filé) och vitlök. I med morotsslantar och paprika (hellre än frysgrönsaker). Sedan röd currypasta (2 msk till två portioner på 400 ml kokosmjölk) och kokosmjölk som får puttra en stund. En tesked sambal oelek om man vill åt den lilla extra hettan och till sist färska sockerärtor (hemmaodlade för min del!) som bara ska koka upp :) Till sist toppas det med koriander - det sätter den "äkta" smaken!
Ätes såklart med ris, mums mums!


Och sambon har ju övertalat mig att boka resa till Thailand i vinter, då får vi smaka riktig thaimat, det blir spännande :)

söndag 1 september 2013

Kladdkakemuffins!


Alltså, detta är nog det godaste jag någonsin skapat!
Eller är det bara för att jag varit chokladsugen så länge?
Jag har längtat efter en mäktig chokladbakelse hela veckan. Och nu ikväll for sambon som vanligtvis veckopendlar, men nu kommer han inte på nästan tre veckor! Men så blir nog frysen full med älgkött sedan och det är ju bra...
Men jag ville ändå tröstäta lite, och kom på att kladdkakemuffins har jag aldrig testat!

Men eftersom jag var sugen på något riktigt mäktigt och chokladigt ändrade jag lite...
Jag gjorde bara halv sats eftersom jag är själv nu. Och så tog jag riktig mörk choklad istället för kakaopulver. Och så ville jag ha de ganska fasta så jag tog en gnutta mer mjöl.
Detta blev "mitt" recept:

ca 6 st ganska stora muffins:

1-2 ägg (2 små ägg)
1,5 dl socker
50 g smör
1,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
½-1 tsk bakpulver
80 g mörk choklad

Vispa socker och ägg pösigt.
Smält smör och choklad och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Blanda noga. Fördela smeten i muffinsforma på en plåt (upp till nästan hälften i amerikanska muffinsformar).
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 10, kanske 15 minuter.

Självklart kunde jag inte låta bli att experimentera lite, och la en dumlekola eller en mintkaka mitt i muffinsen, det blev mycket gott!
Jag åt de med lite vaniljkesella, oj oj så gott!
Jag hoppas de som blev över klarar sig i frysen!




Paj med zucchini

Paj är gott!
Och det finns fler anledningar att gilla paj:
  • Man kan slänga i vad man har hemma.
  • Det är enkelt (ok lite pyssel med att förbered pajskal, men inte svårt).
  • Det är lätt att göra stor sats i långpanna.
  • Det är gott även dagen efter i lunchlåda och man kan frysa det!
Idag gjorde jag en man-tager-vad-man-haver-paj av det jag hade hemma. Självklart ingick zucchini detta, så det var utgångspunkten!
Det blev en "mager" variant, men sambon märkte inte att det var ett "hälsosammare alternativ" utan tyckte den var god, så jag tänkte att jag kunde dela med mig av receptet! :)



Detta blev en relativt liten paj, ca 2-3 portioner.

Pajdeg:
1 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
50 g smör
1 msk vatten

Fyllning:
1-2 ägg
200 g mjukost (Fjällbrynts hushållsost med lite starkare smak)
150 g keso, Fyra sorters lök
½ gul lök
1 gul paprika
15 cm zucchini
3-4 körsbärstomater
Salt
Peppar
Pizzakrydda

Börja gärna med att dela zucchini i lagom bitar, lägg i ett durkslag och salta så att de rinner av litegrann så blir inte pajen så vattnig.
Rör sedan ihop pajdegen, och förgrädda i en form på 200 grader i ca 10 minuter.
Vispa ihop ägg och mjukost i en bunke. Blanda i keso och kryddor. Dela paprika i lagom bitar, och hackad lök - rör ned det i bunken. Och så i med zucchini!
Ner med allt i pajskalet och toppa med delade körsbärstomater. In i ugnen på 225 grader 30-40 minuter tills den fått färg.

Jag hade tänkt toppa med att smula över fetaost också men den hade blivit för gammal så den fick jag slänga! :(