Många saker provar jag för första gången denna hösten! Detta var första gången jag gjorde min egna nyponsoppa! Eller vi gjorde, får jag väl säga... ;)
Det var ju inte så svårt som jag trott! Gick ganska fort, men blomfästen ska ju tas bort från alla nypon och sådär...
Såhär gjorde vi:
1 liter färska nypon
2 liter vatten
1,3 dl strösocker
2 msk potatismjöl
- Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Du kan använda orensade hela nypon (du silar ändå bort kärnorna sedan) eller rensa dem genom att dela dem och pilla ut innanmätet.
- Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Häll dem i en gryta med vatten.
- Koka de färska nyponen i 20 minuter och rör om samt mosa dem i slutet med en potatisstöt, mixer eller matberedare.
- Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem. Tryck och rör med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan. Släng bort skalen och kärnorna.
- Mät upp nyponsoppan och ta ca 1 1/4 dl strösocker till 1 liter nyponsoppa samt blanda 2-3 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan.
- Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning.
- Låt nyponsoppan precis koka upp. Efter första bubblan ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
- Servera med glass tycker jag, eller enligt internet med vispad grädde. Och mandelbiskvier :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar