Det är så gott med ugnsrostade grönsaker! Och så lätt att anpassa efter säsong!
Nu är väl inte sparris, sockerärtor eller zucchini som jag använde riktigt i säsong än egentligen, men de var i alla fall krav-märkta. På vintern kan man ju annars ta mer rotsaker, t.ex. morot och palsternacka. Rödlök är oavsett ett måste tycker jag!
Och nu när det nästan är grillsäsong kan man ju grilla grönsakerna istället, mums!
Och risotto kan ju också göras på flera olika sätt och varieras i det oändliga...
Risotto med ugnsrostade grönsaker 4 port
Grönsaker:
2 rödlökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 zucchini
ett knippe sparris
2 nävar sockerärtor
1-2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
oregano
2 msk sesamfrön
Dela grönsaker i lagom klyftor/bitar, och lägg de i en ugnssäker form. Riv ner vitlök i olivoljan, med salt och oregano. Ringla över det över grönsakerna.
Sätt in dem i ugnen på 200 grader i 50-60 minuter tills de fått fin färg och blivit mjuka. Rör om försiktigt någon gång. Sesamfröna strör du över de sista minuterna (jag använde svarta oskalade sesamfrön).
Risotto:
5 dl arborioris (eller avori)
4 schalottenlökar (fast jag använde purjo)
2 msk olivolja
1 buljongtärning (höns eller grönsak)
1 liter vatten
2 dl + 2 msk vitt vin (eller vitt matlagningsvin)
2 msk smör
1 dl riven parmesanost
Skala och finhacka löken. Fräs den försiktigt i olivoljan. Lägg i riset och det fräsa med under omrörning några minuter. Smula i buljontärningen.
Späd med vatten och vin i omgångar. Låt det gå ungefär 5 minuter, rör och låt det småkoka däremellan. Detta ska ta ca 20-25 minuter.
Lyft sedan kastrullen åt sidan, blanda ner smör och parmesanost och gärna lite extra vitt vin om du vill. Smaka av med salt om det behövs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar