Bröd med nötter
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
2 dl sojamjöl
1 dl grovt rågmjöl (eller grahamsmjöl)
8-10 dl vetemjöl
½ dl linfrö
½ dl tranbär/russin
1-2 dl nötter
Smula ner jästen i fingervarmt vatten. Rör ner salt och honung, rör tills jästen löst sig.
Rör ner mjölsorterna, ta inte allt vetemjöl på en gång. När degen är smidig och börjat släppa bunkens kanter så rör ner tranbär eller russin, och nötter. Jag hade paranötter och hasselnötter och det blev riktigt bra.
Låt degen jäsa 30-60 minuter. Knåda sedan ut degen lätt och låt jäsa på plåt, eller om degen är lite lös, i en brödform. Låt jäsa ytterligare 30-60 minuter.
Grädda brödet i ca 50 minuter på 200 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar