lördag 20 december 2014

Mera julgodis!

Jag är lite imponerad av mig själv, att jag orkar stå så mycket i köket som jag gjort på sistone... Men så länge jag har tiden och ingen press på mig så är det ju bara kul!

Eftersom jag är färdig med julstöket så har dagen ägnats åt att baka och däremellan promenera med hunden så att man får aptit att trycka i sig allt man gör :)

Igår gjorde jag nya saffransbullar. Jag blev inspirerad av Sebastien Boudet som på teve gjorde surdegsbullar med pistagekräm. Jag orkade inte göra surdegsbullar, utan gjorde vanlig saffransdeg (med rumsvarmt smör o mjölk o lång jästid förstås) och så gjorde jag pistagekrämen. Det var faktiskt första gången jag gjorde knutna bullar, så som vanligt blev de inte särskilt vackra - men desto godare!
Receptet på surdegsbullar med pistagekräm finns här.


Idag snodde jag också ihop en mjuk pepparkaka, och ädelostkräm! Mums!
Pepparkakan blev luftig och kryddig.

Ädelostkrämen gjorde genom genom att mixa philadelphia med ädelost.



Mjuk pepparkaka
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl gräddfil
1 ½ tsk ingefära
1 ½ tsk malen kryddnejlika
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)

Smält matfettet. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och smör. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor, och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad ugnsform (ca 1 ½ liter).
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Nör det gäller julgodiset så gillar jag alltid nötter, men i är tror jag nöt-temat är extra starkt... Jag har tidigare gjort en ny sats med pistagekola och även ischoklad (då bytte jag ut kokosfett mot kokosolja - det blev mycket godare men smälte fort i rumstemperatur!).

Idag har jag gjort:

Pekankola
100 g smör
1 dl sirap
1 ½ dl socker
3 msk kakao
70 g rostade och hackade pekannötter

Rosta nötter i en torr kastrull i någon minut. Lägg de åt sidan.
Smält smör i en kastrull och rör ner sirap, socker och kakao. Låt koka livligt i 2-3 minuter (gör kulprovet).
Rör ner pekannötter och häll sedan upp i knäckformar.


Wienernougat
Så enkelt och så gott! Varför har jag aldrig gjort detta förut?

250 g nougat (1 paket)
150 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Börja eventuellt med att rosta mandelspånen i en torr gryta (jag hoppade över det idag).
Smält nougat och choklad i ett vattenbad. Rör ner mandeln. Häll i en bakplåtspappersklädd form och låt stå svalt för att stelna.
Skär upp i lagom bitar.


Tur att jag har en kall, inglasad balkong att förvara allt godis på!

tisdag 16 december 2014

Grönkål!

För ett tag sedan ville jag slå ett slag för vitkålen. Idag vill jag byta färg.
Jag har blivit lite kär i grönkålen, denna fräscha julbordsråvara som jag ganska nyligen upptäckt faktiskt.
Förra året gjorde jag ju t.ex. grönkålsbulgur.

I år fick jag faktiskt paj med ost och grönkål på ett julbord, och provade förra helgen att göra nåt liknande själv. Fast jag tog min favoritost chevré istället, på julbordet hade de nog använt nån mer lagrad ost (t.ex. präst eller västerbotten).
Jag gjorde pajdeg som vanligt på 125 g smör, 1 dl rågmjöl (eller graham) och 2 dl vetemjöl (salt).
En äggstanning på 3 ägg, nån deciliter mjölk och chevré (som jag faktiskt mixade ner efter sen är svår att riva eller så). Jag fräste ½ hackad gul lök, champinjoner och rörde ner hackad grönkål så att den minskar i volym (och tappar lite vätska). Ner med lök, svamp och grönkål i pajskalet och höll över äggstanningen.
Chevrébitar överst och så in i ugnen (på 225 grader?) tills den fått fin färg!
Härlig vegetarisk rätt.

Denna helgen provade jag att göra denna gratäng på Allt om mat. Fast jag gjorde det lite mer som en lasagne, med pumpa i tunna skivor istället för pastaplattor. Och så använde jag faktiskt Kelda ostsås (4 ostar) istället för att göra egen ostsås... Tyvärr blev min gratäng lite för mjuk och "grötig" och pumpasmaken försvann lite, det är kanske bättre att skära pumpan i bitar som i receptet istället. Jag använde faktiskt fryst grönkål denna gången också och det blev lite tristare än färsk också... Det var gott med rårivna morötter till!

Och idag gjorde jag (eller faktiskt sambon efter mitt sms-recept) soppa på resterna. Lätt som en plätt!
Har man inte pumpa går det ju bra med t.ex. potatis istället!

½ gul lök
200 g butternutpumpa (eller ca 3 potatisar)
500 g fryst grönkål
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl (1 pkt) Kelda ostsås fyra ostar

Dela lök och pumpa i mindre bitar, täck med vatten i en gryta och koka med en buljongtärning. Låt koka tills pumpan är mjuk. Häll ner grönkål. Mixa med stavmixer. Rör ner ostsås, späd eventuellt med mer vatten. Låt koka upp. Färdigt!

fredag 12 december 2014

Glöggmingel

I helgen var mina föräldrar här, och jag bjöd på middag. Det blev den julinspirerade rätten med lyxiga vildsvinsköttbullar och grönkålsbulgur. Medan jag rullade köttbullar bjöd jag på ett par små förrätter, eller aptitretare.
Kort och gott dadlar fyllda med blåmögelost och en mandel!
Är dadlarna dessutom redan urkärnade behöver du inte ens skära upp dem! Busenkelt.


Och jag lade också kallrökt lax på köpta tunnbrödkex, med en röra av färskost med pepparrotssmak och lite creme fraiche, och dill (från en liten förpackning i frysdisken)!

Och igårkväll (torsdag) hade vi glöggprovning här i vår lilla lägenhet, med 13 av mina kollegor!
Vi smakade glögg och alla fick försöka pricka in vilken smak det var. Tydligen inte så lätt som man kan tro! Jag gillade chili/choklad glöggen, men den var inte favoriten hos alla... Haha nu minns jag inte ens längre vilken glögg som blev mest omtyckt!
Det var jag o två kollegor som fixade allt, och självklart bjöd vi på massa gott. Jag gjorde de enkla dadlarna igen och de var poppis!
Jag gjorde också små "ostkakor" eller ostnötter. De tog inte slut igår så jag vet inte om det var så omtyckta... Men jag tycker de är goda! Jag knaprade i mig några till soppan på lunchen idag också!

söndag 7 december 2014

Julgodis!


En fudgeliknande kola som är mycket mycket god, och extra god med valnötter!

Chokladkola med valnötter
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
2 dl hackade valnötter

Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när smeten håller kulprovet, koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.
Ta grytan från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten, rör tills den har smält. Rör också ner hackade valnötter.
Häll upp smeten i en form klädd med smörpapper ca 20 x 20 cm. Låt den kallna och skär i bitar. Förvara kallt.


Snabbkola med ljuvlig pistagesmak - som pistegeknäck! Mums!

Pistagekola
100 g smör
1 dl sirap
1 ½ dl socker
70 gr skalade och grovhackade pistagenötter (1-2 dl)
(en nypa flingsalt)

Smält smöret i en gryta och rör ner sirap och socker. Låt det koka livligt ca 2 minuter (gör kulprovet).
Rör ner grovt hackade pistagenötter, och ifall de är naturella så smula ner 1-2 små nypor flingsalt. Häll upp i knäckformar eller en form för att sedan skära i bitar.

torsdag 4 december 2014

Mustig vintergryta

Idag är jag faktiskt riktigt stolt! Jag hade tankar på att göra en mustig gryta med mycket smak. Jag funderade lite på indiska/juliga kryddor som kryddnejlika och kanel. Som vanlig googlade jag runt lite också och såg att kardemumma också kan passa. Jag lät dock bli gurkmeja och liknande eftersom sambon inte gillar curry.

Jag tog också tid för gryta så den fick koka ihop ordentligt. Av det har jag lärt mig att grytor med paprika och tomat faktiskt behöver få koka ihop för att utveckla smakerna och inte bara smaka råa uppvärmda tomater och paprika.

Jag har också lärt mig att det lönar sig att smaka av! Såklart. Det är jag är så nöjd med idag är att jag för en gång skull visste vad som behövdes mer av för att det skulle bli bra! Och slutresultatet blev jag riktigt nöjd med, en härligt mustigt gryta med umami-smaker.
Kanske att jag hoppats att det skulle smaka mer av de fräscha tomaterna, men det dödades nog lite av kryddorna.

Köttet jag använde vet jag som vanligt inte riktigt vikten/mängden eftersom det var vilt från en fryspåse... En vildsvinsstek som jag delade och kokade i flera timmar igårkväll (till köttet nästan föll isär när man tryckte på det) i grönsaksbuljong, tre lagerblad och enbär.


Mustig vintergryta 4 portioner
Kokt kött (t.ex. grytbitar av lamm, eller vilt)
500 g (1 burk) krossade tomater
1 paprika
1 (liten) gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk viltfond
1 msk chilisås
1 krm malen nejlika
1 krm malen kardemumma
1 kanelstång
½ krm chilipulver
1 tsk honung
2 ½ dl (1 burk) creme fraiche
½ dl linser + 1 dl vatten
salt & peppar

Hacka lök och vitlök och färs i olja i en större gryta (gärna gjutjärn eller så). Dela paprika i lagom bitar och låt fräsa med. Rör ner krossade tomater. Rör ner fond, chilisås, honung och alla kryddor.
Rör ner creme fraiche (jag använde lätt), låt puttra nån minut och smaka av.
Nu kan det vara lämpligt att sätta på ris till rätten om man vill.
Rör ner ½ dl linser och 1 dl vatten i grytan, Låt koka ca 5 minuter. Rör ner det färdiga köttet. Låt koka ca 5 minuter till, tills linserna är mjuka. Låt gärna grytan puttra på tills riset är färdigt om det inte hunnit bli det än.


Jag har börjat slänga ner lite linser i grytor jag gör. Mest för att dryga ut, men också för att få lite extra fibrer och nyttigheter, Jag tycker smakerna sugs upp mer också, såsen blir liksom lite tjockare och lättare att få i sig ;)

De är ju första gången jag gör denna grytan och jag vet inte om alla ingredienser behövs. Chilisås kanske är onödigt om man också har tomat och chilipulver i? Gjorde den lilla teskeden honung någon skillnad?

Förresten hade jag en fermenterad, svart vitlök som jag fick för ett år sedan. Jag har aldrig använt den för jag har inte riktigt vetat hur, men idag ville jag ju ha umami! Den var häftig, alldeles svart och kletig som lakrits. Och doftade... mustig gryta! :)

onsdag 3 december 2014

Vitkål!

Nu vill jag slå ett slag för vitkålen!
Svensk (närproducerad), full av vitaminer (C-vitamin), mineraler och fibrer och dessutom billig! Och inte så mycket kalorier, för oss med stillasittande jobb. Räcker långt gör ett huvud också, och håller superlänge i kylen (det yttersta som blir lite torrt o trist efter ett tag kan man ju skära bort).

Men vad gör man då med vitkål?
Jag gillar att göra vitkålssallad (pizzasallad). Men jag föredrar nog mitt eget recept som inte blir lika sött...
Då river jag en morot grovt, sedan river jag lika mycket (eller lite mer) vitkål med en osthyvel. Jag blandar till en dressing av 1 msk olja, 1 msk äppelcidervinäger, ½ msk honung samt 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Sedan häller man dressingen över salladen och blandar runt. Kanske smaka av med mer krydda. Det håller sig ett par dagar i kylen.
Det går att variera med apelsin, russin eller äpple... Själv har jag dock fortfarande svårt för frukt i maten ibland! :)

Det är gott att bara strimla vitkål och steka i olja med salt och peppar också! Som omväxling när man tröttnat på salladen. Att blanda ner vitkål bland wokgrönsakerna är inte heller dumt!

Varför inte göra coleslaw till grillat eller pulled pork?

Det är ju också gott att göra stuvad vitkål, serveras till kanske falukorv eller köttbullar?
Det stuvar man som allt annat, med grädde/mjölk och reder med mjöl. Fräser det i lite smör först kanske, det tar några minuter innan vitkål mjuknat.

lördag 22 november 2014

Det går inte att lyckas jämt...

Skulle prova att göra toscakaka fast med pistagenötter... Men formen jag tänkte använda var ju upptagen så jag tog en annan... Och glömde helt bort att jag brukar halvera receptet till den formen... Så det blev inte så bra...


Men smaken var det ju inget fel på!
Det gick inte riktigt att skära fina rutor och chokladdoppa kanterna som jag tänkt, men helt misslyckad var den ju inte när jag väl skar upp den :)
Så jag får nog prova igen om ett tag. "Gör om - gör rätt!"


Annars har jag gjort lusselängder i eftermiddag också. De blev luftiga och goda!
Jag gjorde som jag alltid gör vetebröd numer - kalljästa!
Inget mer fifflande med exakta 37 grader, smälta smör o sedan vänta tills det svalnar och ha degar som suger upp enorma mängder mjöl!


Nu har jag vilat upp mig med allt fikabröd o årets första julmust, i soffan framför Så mycket bättre.
Nu har jag o köket nästan återhämtat oss efter vad som både känns och såg ut som ett mindre krigsslag i köket... Förutom bakandet har jag ju inhandlat de första klapparna idag, och dessutom promenerat sammanlagt 2 ½ timme med vovven. Tror det är dags för sängen snart och en lugn söndag imorgon!

fredag 21 november 2014

Saffransgul ris a la malta med karamelliserad apelsin

Alltså, prova denna efterrätt!
Jag tycker den blev överraskande bra!
Jag blev lite inspirerad av Halv åtta hos mig, i veckan... :)


Saffransgul ris á la malta 2 port
½ dl vispgrädde
2 dl risgrynsgröt
½ dl florsocker
½ kryddmått vaniljpulver
½ paket saffran

1 apelsin
½ dl björnbär
50 g smör
1 msk florsocker
en gnutta vaniljpulver

Vispa grädden med saffran (jag tog nääästan hela paketet), florsocker och vaniljpulver (inte att förväxla med vaniljsocker) eller frön från ½ vaniljstång.
Rör ner risgrynsgröt (jag använde köpt färdig gröt, ½ "korv").
Häll upp i portionsformar och ställ in i kylen nån timme.

Filéa en apelsin, dvs skär bort skalet och skär ut klyftor utan att det vita otäcka skinnet kommer med. Dela klyftorna i bitar.
Bryn smöret i en kastrull/stekpanna så att det blir gyllenbrunt. Rör ner en matsked florsocker och låt puttra försiktigt nån minut och rör tills sockret smält.
Dra av från plattan och rör försiktigt ner apelsin och björnbär. Låt svalna några minuter innan du toppar den kylskåpskalla ris á la maltan med röran.
Servera och njut!



torsdag 13 november 2014

Saffransdoftande fisksoppa

Saxat från wikipedia: "Skillnaden mellan en gryta och en soppa är normalt att grytan har en högre andel fasta ingredienser, ofta i form av större bitar, och en lägre andel vätska. En gryta är ofta avsedd som huvudrätt, och serveras oftare med tillbehör, medan en soppa oftare är avsedd som ett tillbehör. De två kategorierna går dock i varandra, och det är ibland en fråga om tradition och ursprung om en viss rätt beskrivs som en soppa eller en gryta."

Jag tänkte först att det skulle bli en fiskgryta men det blev nog mer fisksoppa. Gott blev det hur som helst!



Saffransfisksoppa 4 port
400 g sej
6 potatisar
2 morötter
½ gul lök
½ purjolök
2 dl vitt vin (matlagningsvin)
2,5 dl mellangrädde
1 fiskbuljongtärning
1 msk ostronsås
0,5 g (1 pkt) saffran

Skala o finhacka lök, fräs i en smörklick i en gryta. Skala och skär/tärna morötter och potatis, lägg i grytan och täck med vatten. Häll i vitt vin och buljongtärningen. Låt koka ca 5 minuter.
Dela fisken i ca 2 cm bitar och hacka purjolök, ner med det i grytan tillsammans med knappt 1 msk ostronsås, grädde och saffran. Låt koka ca 5 minuter till, tills grönsakerna är mjuka och fisken färdig.
Smaka ev. av med lite extra salt.

tisdag 11 november 2014

Kesoplättar

Jag har ingen aning om vart jag fick idén till denna rätt... Men jag har ofta tänkt göra någon sorts risplättar men det har aldrig blivit...
Första gången jag gjorde denna rätt gjorde jag med hel bulgur, men nu har jag gjort den två gånger till med ris och det blev godare!

Nu har jag fått till receptet också så att jag kan posta det här! :)


Kesoplättar 4 rejäla portioner
6 ägg
1 dl mjöl
2 portioner kokt ris
2 dl ajvar relish
500 g keso
5 cm purjolök
½ gul lök
salt
peppar

Hacka purjolök och gul lök fint.
Vispa ägg och mjöl. Rör ner kokt ris, ajvar relish, lök, keso, salt och peppar.
Stek i rapsolja på medelhög värme.
Det är viktigt att ha tålamod och inte vända plättarna innan de stelnat till. Och så att inte ha för hög värme förstås (så det blir brända) eller för låg (då blir det ingen stekyta undersida utan svårare att vända). Jag brukar föredra min gjutjärnspanna men i detta fall är det lättare att steka i teflonpannan.

Serveras gärna till t.ex. råkostsallad.

tisdag 28 oktober 2014

Kantarellpaj med västerbottenost


Kantarellpaj med västerbottenost 4 port
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

½ purjolök
ca 3-4 dl förvällda kantareller
150 g riven västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
pinjenötter

1. Blanda ihop degen och låt vila. Klä en pajform, nagga och förgrädda pajskalet 10 minuter på 225 grader.
2. Finhacka purjolök. Fräs kantareller och purjolök tills svampen fått lite färg.
3. Vispa ägg och grädde, tillsätt ost. Smaksätt med salt och peppar.
4. Lägg svamp och purjolök i pajskalet och häll över ostfyllningen. Strössla eventuellt över lite pinjenötter (jag kan inte låta bli, pinjenötter är så gott på ostgrejer!)
5. Grädd i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg och stelnat.


Jag får tacka min givmilda morbror, utan honom hade vi kanske fått svälta i helgen??
Både pumpa, vildsvin och kantareller har vi ju fått tack vare honom!

I söndags kokade jag ihop en pumpasoppa också.
Jag fräste schalottenlök och pumpa i bitar, i med vatten så att det täckte och så fick det puttra på tills pumpan var mjuk. I med nån matsked kalvfond. Och så fick jag ett infall och tänkte att det behövs nog syra, och slängde i några droppar rödvin som var kvar sedan i lördags. När pumpan var mjuk mixade jag soppan slät. Jag hade tänkt hälla ner grädde men såg att konsistensen såg perfekt ut och smakade av - och den smakade perfekt! Kände mig väldigt duktig som lyckats höfta till en så god soppa, problemet är att jag lär väl aldrig lyckas göra om det ;P

Jag serverade med sweet chilisås och en klick creme fraiche!

söndag 26 oktober 2014

Limedrömmar

Jag vet inte riktigt varifrån jag fick tanken på drömmar med limesmak.
Jag tror de pratade om lime och kokos på Dessertmästarna i veckan. Och sedan tänkte jag på spröda småkakor, som kan behöva en twist för att inte kännas för söta... Och då tänkte jag på limedrömmar!
Men jag vågade inte bara ta ett dröm-recept och ha lime i, då kanske de inte skulle bli sådär spröda och smältande?
Så jag bestämde mig för att googla - och snabbt fick jag inse att jag absolut inte var först på denna bollen!

Jag följde detta receptet och de blev mycket goda!
Spröda som drömmar ska vara, med en tydlig men inte påträngande lime-smak.


Det enda jag gjorde annorlunda var att jag tog i en droppe grön karamellfärg. Jag tycker nämligen ögat ska få veta vad munnen snart ska få smaka!

Morotskaka

Den godaste morotskakan någonsin!
Jag vet inte vad som gör den godare än andra morotskakor, kanske är det oljan i smeten som gör den härligt luftig?
Detta recept är det jag använt för att gör pumpakaka, men då har jag bytt ut kryddorna också.

Här kommer äntligen "originalreceptet" på morotskakan!

Morotskaka
2 ägg
2 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 dl olja
Rivet skal från 1 citron
3 -4 dl fint riven pumpa (utan skal och "innanmäte")

Glasyr:
50 gr philadelphia
30 gr mjukt smör
 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och vaniljsocker.
Tillsätt olja och mjölblandningen i smeten, och till sist morot.
Häll upp i en springform och grädda i ugnen på 200 grader, 30 - 40 minuter tills den fått en gyllene färg och inte är kladdig i mitten (kolla med provsticka).

Rör ihop alla ingredienser till glasyren, till en jämn smet och bred ut på den svala kakan. Om man vill kan man toppa med hackade nötter, jag hade en liten näve rostade hasselnötter som blivit över från något annat tillfälle. Ett tips är också att göra lite extra glasyr om man är lagd åt det hållet... Jag gjorde på ca 50 g smör och 100 g philadelpiha.

lördag 25 oktober 2014

Höstsupé för två

Ikväll blev det ett ganska höstigt tema på middag. Och tre-rätters blev det ju också!

Först superenkla små mini-krustader.
Mamma har gjort dem nån gång och jag bjöd min tjejkompisar på dem förra veckan. Och en av dem skulle göra dom till sina morföräldrar i helgen tror jag :) Med detta vill jag ha sagt att de är goda!
Bara köp mini-croustades, camembert och hjortronsylt. Dela osten i små kuber och lägg i varje krustad, och en liten klick hjortronsylt. Värm dem i ugnen på ca 200 grader i några minuter så att osten smälter. Klart!


Sedan blev det huvudrätt!

Vildsvinsytterfilé med honungsrostad pumpa
Detat var första gången jag ätit ugnsrostad pumpa - men definitivt inte sista! Det var mycket gott. Påminde litegrann om sötpotatis.
Jag använde en butternut-pumpa. Jag delade pumpan i lagom bitar (utan skal). Blandade ca ½ dl olja, knappt 1 msk honung, några droppar äppelcidervinäger, peppar och salt och ringlade detta över pumpan på en plåt. Och så in i ugnen på ca 200 grader!

Köttet gjorde vi som vi brukar med sådana bitar. Sambon stekte den först snabbt (och kryddade med salt o peppar förstås), sedan in med en köttermometer och in i ugnen med den också! Det gick fort på slutet och plötsligt var den uppe i 70 grader. Det hade nog inte gjort något om man tagit ut den någon grad tidigare.

Ikväll var också första gången jag gjorde rödvinssås.
Jag gjorde på Leif Mannerströms vis. Den blev god, kanske något tunn, jag borde kanske låtit den reducera mer.

Och sedan nu ikväll blev det morotskaka till kaffet!
Men den är värd ett helt eget blogginlägg, det kommer imorgon!


torsdag 23 oktober 2014

Nu är väl zucchini-säsongen sedan länge över, men kanske finns det någon som fortfarande har en squash nånstans i kylen. Och här kommer i så fall ett tips!


Panerad squash
Salt
Vetemjöl
Ägg
Ströbröd+peppar
Squash

Dela squashen i skivor, ca ½ cm tjocka. Salta dem rejält på båda sidor och låt saltet dra ur vätska någon timme.
Skölj sedan av saltet. Doppa skivorna i vetemjöl på bägge sidor. Doppa de sedan i uppvispat ägg, och sist i ströbröd blandat med lite peppar.
Stek i rikligt med olja (inte för varmt för squashen ska hinna bli mjuk inuti också).
Servera som tillbehör eller förrätt.

tisdag 21 oktober 2014

Stekt ris a la Anna

Denna rätt gjorde jag ganska ofta för några år sedan. Jag vet inte riktigt varför jag "slutade", det var nog när jag blev rädd för kolhydrater och fick för mig att vitt ris var onyttigt... Sedan tycker ju inte min sambo om curry heller. Men jag tycker det är gott!
Snabbt gjort om man har ris över från gårdagens middag, tar inte alltför lång tid att koka ris först heller.


Receptet kommer från Anna Bergenströms "Annas nya mat".

Stekt ris a la Anna 3-4 portioner
2 portioner kokt ris (jasmin eller basmati) enligt förpackningen
1 späd purjolök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad gul lök
1 röd paprika
ca 300 gram kycklingfilé (eller gärna innerfilé)
mycket curry
spiskummin
2 msk fisksås
2 lätt uppvispade ägg

Fräs vitlök och gul lök i olja, i en stor stekpanna (eller wokpanna). Bryn också kyckling i bitar. Lägg i paprika i bitar. Strö över curry och spiskummin. Enligt boken 1 rågad tsk curry och 1 tsk spiskummin, men jag brukar nog ta mer tills jag tycker allt blir gult o fint!
När kycklingbitarna är genomstekta, blanda ner purjolök, riset, fisksås, kanske lite salt och mer curry. Lägg på lock och låt stå 3-4 minuter. Vispa upp äggen. Gör sedan en grop i riset, höj värmen och häll i äggen. Låt äggen stelna och rör sedan runt så de fördelar sig i riset.
Servera med mango chutney.

tisdag 14 oktober 2014

Hur mycket kan man göra av en pumpa?

Nu har jag haft bloggen i över ett år, så nu börjar vissa recept återkomma enligt traditionerna!
T.ex. så gjorde jag i helgen pumpamarmelad!


Jag tror detta blev en av de bästa satserna jag gjort! Pumpan var fast och fin och innehöll inte så mycket vatten som den sorten jag använde förra året gjorde. Så marmeladen blev inte så rinnig som den brukar bli, vilket är bra.

Och idag var det dags att ha med mig fika på jobbet igen!
På enhetsmötena varannan vecka ska det nämligen bjudas på fika, och jag hade lovat att fixa det denna gången, redan innan kollegan förra veckan frågade om jag kunde ta fredagsfikat för hennes del...
Ungefär hälften av människorna på enheten är samma som är med på fredagsfikat, så jag ville ändå inte riktigt göra en morotskaka. Men pumpakaka, det är ju något annat det! Kakan blev också bättre än förra året, då den inte riktigt ville resa sig, antagligen pga av allt vatten i den pumpan.
Och kollegorna tyckte det var lite annorlunda och mycket gott, och alla tog två bitar! De frågade ju till och med efter receptet!

Och den sista lilla biten fick ramla runt i burken på cykeln på hemvägen, och den har jag nu glufsat i mig, mums!

torsdag 9 oktober 2014

Kärleksmums

Puh idag har jag varit ute i skogen hela dagen, och dessutom jobbade jag över 1 ½ timme!
Då ångrar man allt lite att man lovat att baka till fredagsfikat på jobbet... Tanken snuddade vid att köpa något, men nej, det vill jag inte! Jag är less på de där kanellängder som folk köper, samma längder från samma bageri... Goda, visst, men... vetebröd är inte riktigt min grej (även om det inte finns mycket som slår en varm, nybakad kanelbulle)...
Men sist har det varit goda hembakade saker på fredagsfikat. För två veckor sedan ahde en kollega gjort ljuvliga cupcakes, med banan, choklad och valnötter! Mycket mycket, goda! Liksom saftiga.
Jag hade tänkt baka en morotskaka av mammas recept. Det är den godaste morotskakan någonsin, jag köper inte ens morotskaka på kafé längre för de är aldrig ens i närheten. Men det bjöd en annan kollega på förra fredagen! Inte riktigt lika god som min, men mycket god!

Så vad skulle jag bjuda på?
Jag måste erkänna att mitt självförtroende fick en törn av min kollegas underbara cupcakes... En annan kollega sa att det var det godaste hon någonsin fikat (och hon brukar inte överdriva). Så jag är inte bäst på att baka... Bara medelmåttig... Som på allt annat i mitt liv...

Hursomhelst bjöd mamma på Mockarutor i helgen. Det är ju en väldigt god kaka. Enkel att göra en torsdagkväll. Och jag har aldrig hört någon som inte gillar dom...!
Fast jag föredrar att kalla dem Kärleksmums (och har inget kaffe i glasyren).


Kärleksmums
2 ägg
3 dl socker
150 g smält smör
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Glasyr:
½ paket florsocker
4 tsk vaniljsocker
4 msk smält smör
(ev. ett par msk kokosolja + mer florsocker)

kokos

Vispa ägg o socker poröst. Häll ner mjölk och smör.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, och sikta ner det i äggsmeten. Rör ihop smeten.
Bred ut det på en djupare ugnsplåt med bakplåtspapper. Trots att jag har ganska små plåtar räckte smeten knappt (den blev lite väl tunn) så ev. kan du ta en mindre fyrkantig ugnsform eller göra 1 ½ sats.
Sätt in det i mitten på ugnen på 200 grader tills den är genomgräddad och fått fin färg.
Blanda ihop glasyren. Ta så mycket florsocker att den stelnar till litegrann (men fortfarande går att bre). Tycker man om kokosolja som jag kan man ta lite sånt också får att få extra kokossmak och en len glasyr.
Bred glasyren på den varma kakan och strö över kokos.
Dela i rutor.

tisdag 7 oktober 2014

Skåpen fulla

Det lönar sig att åka hem till Blekinge :)
Förutom att vi fick med oss hem matrester i varsin lunchlåda, så fick vi av mamma o pappa också en burk torkade trattkantareller och ägg, potatis och jordärtskocka från trädgården.
Vi träffade också morbror på söndagen och han guidade runt oss i kantarellskogen. Vi hittade massor, och när de (äntligen) var rensade och förvällda var det nästan 4 liter! Sedan fick vi såklart med oss pumpor, både till prydnad och mat. Att det blir pumpamarmelad är givet. Jag tänkte nog också testa att göra ugnsrostad pumpa i år... Kanske till vildsvinfilén?
Vi fick nämligen dessutom vildsvinskött - färs, stek och ytterfilé!

Så igår blev det vildsvinsköttbullar med sötpotatismos. Jag hade lite sötpotatis kvar sedan jag gjorde klyftpotatisen. Jag blandade hälften  sötpotatis och vanlig potatis.
Det var riktigt gott med vildsvinsköttbullar till omväxling från all älg. Och sötpotatis moset... Så gott! Ögat luras att tro att det är rotmos, som också är gott, men så kommer en sötpotatissmak som är härlig! Jag blev väldigt förtjust i sötpotatisen, tyvärr. Den sägs ju ha "bättre" kolhydrater än vanlig potatis (färre? långsammare?). Men "tyvärr" då den jag sett i affären kommer från USA vilket är lite för långt bort för att jag ska unna mig det särskilt ofta...
Men man kanske kan odla själv?
Om man inte bor i lägenhet alltså...


söndag 28 september 2014

Fläskfilé med honungsrostad sötpotatis


Oftast blir det ganska enkel mat på söndagar för att jag är lite less på att stå i köket. Denna helgen har jag däremot knappt varit i köket så idag var jag riktigt sugen på att laga nån intressant mat, som jag inte gör så ofta!

Det blev ett recept med fläskfilé som jag gjort ett par gånger förr, fast med denna gången med sötpotatis till. Det var första gången jag lagade sötpotatis!

Fläskfilé i senapssås med honungsrostad sötpotatis 4 port.
3 stora sötpotatisar
1-2 palsternackor
1 rödlök
1 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
2 msk olja (t.ex raps eller oliv)
1 tsk salt
Färsk dragon

700 gram fläskfilé (eller fläskytterfilé)
smörklick
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk senap
1-2 msk ostronsås
0,5 msk viltfond
2 vitlöksklyftor
Färsk dragon

Sätt ugnen på ca 250 grader (har du en bättre ugn en mig kanske du kan börja med något lägre grader). Skala sötpotatis och palsternackor, och dela de och rödlöken i stora klyftor. Blanda rödvinsvinäger, honung, olja och salt. Lägg rotsakerna på en ugnsplåt, ringla över blandningen och rör om.

Skiva fläskfilén (jag hittade en fin, svensk, kravgodkänd fläskytterfilé på ica idag, den blev mycket god) i skivor, ca 2 cm. Stek dem i smör några minuter på varje sida. Blanda pressade vitlöksklyftor, matlagningsgrädde, senap, ostronsås och viltfond. Jag var inte så noga med måtten idag, smaka av och ta gärna lite mer senap, ostronsås och fond om det behövs. Köttbuljong istället för fond funkar bra.
Häll såsen över fläsket i pannan och låt puttra några minuter till. Klipp några kvistar färsk dragon och repa av bladen och strö över.

När rotsakerna varit inne i ugnen nästan en halvtimme är de snart klara. Repa av några dragonblad och strö över, och rör om. Låt vara inne i ugnen nån minut till, tills de fått fin färg. Sötpotatis innehåller mycket vatten och det krävdes rättså hög värme för att de skulle få färg, iallafall i min klena ugn. Strö över flingsalt före servering.




Det blev faktiskt ett litet glas vin till den goda maten, och av en slump passade det riktigt bra! Det var ett ekologiskt rött vin som heter Adobe.

tisdag 23 september 2014

Köttfärsgratäng med tacosmak

En god vardagsgratäng! Det smidigaste är att göra den nån dag efter att man har ätit tacos eller köttfärssås. Det är ju så lätt att göra en extra stor satsa av köttfärs då, och man slipper ett moment när det är dags att göra gratängen.


Köttfärsgratäng 4 portioner
500 g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 påse tacokrydda
250 gram grönsaker
4-5 potatisar
1 pkt Kelda Fyra ostar

Bryn köttfärs och gul lök, rör ner krossade tomater. Krydda efter smak. Rör också ner en påse tacokrydda.
Blanda färsen med grönsaker, jag använder frysta grönsaker som jag tinat. Påsen som kallas "Herrgårdsgrönsaker" med blomkål, morot och sockerärtor tycker jag passar bäst till denna gratäng! Häll ner färsen och grönsaker i en ugnssäker form.
Skiva potatis och lägg ett lager över färsen. Häll över ett paket Kelda ostsås fyra ostar. Riv över lite ost överst. Sätt in i mitten av ugnen på 225 grader tills potatisen blivit mjuk och gratängen fått fin färg, ca 40 minuter.

söndag 21 september 2014

Surdegsbröd med morot och solrosfrö


Äntligen är jag igång med surdegsbakandet igen!
Det kräver planering, men som sagt så krävs inte mycket tid om man inte räknare "väntetiden"... Att röra ihop mjöl o vatten är ju faktiskt inte så jobbigt.

Detta brödet har jag gjort ett par gånger förut, men denna gången blev det ovanligt bra. Det kändes som att degen jäst bättre än vanligt. Kanske var värmen precis lagom i köket, eller kanske var surdegsgrunden lite färskare?

Recepten är från Martin Johanssons Surdegsbröd som jag fortfarande rekommenderar för den nyfikne surdegsnybörjaren! Men i hans recept är det russin brödet... Blä... Trots att jag älskar bröd med frukt och nötter (och en stark getost till) har jag fortfarande svårt för russin i bröd/mat... Men det blir ett supergott bröd med morot istället! Mycket gott att rosta när det är några dagar gammalt (håller sig gott länge som allt surdegsbröd)!

Morotsbröd
Dag 1, kväll
0,5 dl rågsurdegsgrund
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl ljummet vatten

1 dl rågkross
1,5 dl skålhett vatten

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Låt stå på ett varmt ställe (rumstemperatur) över natten.Mät upp rågkross i en bunke, häll över skålhett vatten och rör om. Täck med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
Surdeg och skållning från gården
2 dl vatten
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
0,5 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 - 2 dl riven morot

Blanda alla ingredienser utom morot och solrosfrö, och kör i 8 minuter i en degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter på hög hastighet). Häll ner morot och solrosfrö och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska vara kladdig. Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 3-4 timmar.

Smörj en brödform. Häll över den kladdiga degen i en brödform. Täck formen och låt jäsa till degen rest sig lite och små håll visar sig, ca 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in degen i ugnen och kasta in nån deciliter vatten på botten (detta ger en god och krispig yta på brödet)! Efter ca 5 minuter sänk till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 55-60 minuter.

fredag 19 september 2014

Pekancheesecake

Ikväll har det bakats i fredagkvällen!
Tillsammans med sambon har jag gjort pizza (fast med köpt deg faktiskt), förberett frukostfrallor, gjort surdeg till limpa och bakat pekancheesecake!
Brödrecepten får komma senare i helgen (om bröden blir bra), men här kommer cheesecakereceptet!


Receptet är ännu en stolthet jag kommit på "själv" (förutom grundreceptet på cheesecake), men när jag bodde i Umeå hade de en cheesecake på Stationskafeét med pekannötter, som jag försökt återskapa! Det är en bakad cheesecake så den blir inte krämig på samma sätt som de på kaféerna, men man slipper massa gelatin.

Cheesecake med pekan
Botten:
16 digestivekex
100 g smör
1 dl kakao

Fyllning:
500 g philadelphia
300 g kesella
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 ägg
0,75 dl vetemhjöl

Topping:
75 g smör
1,5 dl sirap
75 g muscovadosocker
1 msk vetemjöl
100 g pekannötter

Smält smöret till botten, blanda ner kakao. Krossa kexen och blanda med smöret till en smulig smet. Tryck ut i en form med löstagbarkant. Ställ kallt. Värm ugnen till 175 grader.

Rör philadelphia och kesella med socker och vaniljsocker i en bunke. Blanda ner vetemjöl och salt och rör till en jämn smet. Rör ner äggen ett i taget så att de blandas ordentligt. Häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Kakan stelnar när den svalnar.

Smält smöret till kolatoppingen i en kastrull. Häll i socker, sirap och vetemjöl. Låt sjuda 2-3 minuter. Rör ner grovhackade pekannötter. Häll över den svala kakan, och låt stelna (eventuellt i kylen).

lördag 6 september 2014

Mat man mår gott av

Detta är mat man mår gott av! Särskilt i själen!
Älgfilé från en kalv som sambon skjutit. Rotsaksgratäng med närodlade ekologiska morötter och palsternackor inhandlade på torget samma dag, och potatis från mammas o pappas trädgårdsland. Kantereller plockade samma dag (som dessutom räckte till varsin toast till förrätt!).
Tillagas detta med massor av grädde kan det inte bli annat än ljuvligt!

Som vi alla vet är den viktigaste ingrediensen tid. Idag hade vi dessutom vett nog att börja med maten innan vi var vrålhungriga.
Här kommer några fler små tips:

Tips till gratängen:
Jag trodde det skulle bli halvbra med gratäng eftersom potatisarna ännu är så färska, men det gick lika bra som vanligt. Jag hällde på en del grädde och mjölk från början, men var lite försiktigt eftersom nypotatis innehåller en del vatten. Men när det börjat puttra i formen såg jag att jag kunde fylla på lite till. När det gått ca 40 minuter puttrade det ordentligt i vätskan. Jag la på osten. När gratängen hade blivit gyllene (efter ca ytterligare 20-30 minuter) så hade vätskan kokat ner. Jag tog ut gratängen så att den fick svalna av och gotta till sig ytterligare. Mums!

Tips till köttet:
Salta och peppra. Bryn köttet i stekpanna. Använd sedan stektermometer och lägg in i ugnen. Ta ut köttet någon grad tidigare eftersom det eftersteker lite. Låt det också vila i aluminiumfolie en liten stund innan du skär upp det.

Tips till såsen:
Såhär gjorde jag kantarellsås idag: Fräste kantareller i en rejäl smörklick i en stekpanna. När vätskan kokat bort hällde jag ner finhackad schalottenlök. Saltade och pepprade. Det fick fräsa nån minut, sedan var det ner med grädde, mjölk och vitt matlagningsvin. Det fick puttra nån minut innan jag använde maizena för att göra den lagom tjock.



torsdag 4 september 2014

Chokladbollar!


Provade att göra raw chokladbollar utan socker med fikon och tranbär, och kokosolja förstås! De blev mycket goda och jag saknar faktiskt inte socker särskilt mycket!

Sockerfria chokladbollar
1 dl kokosolja
1 dl kakao
0,5 dl havregryn
10 st torkade (mjuka) fikon
0,75 dl torkade tranbär
en gnutta vaniljpulver
Riven kokos

Mixa alla ingredienser utom kokos. De är lite svåra att rulla för smeten blir lite smulig, men de går att forma (krama lätt) till bollar. Rulla dem i kokosen. Ställ sedan in dem i kylen tills de blivit svalna.

Jag ville ha de lite extra mättande och nyttiga så bland de knastriga fikonfröna slängde jag faktiskt också ner en gnutta chiafrön och psylliumfrön.

Men ibland vill man inte ha nyttigheter utan det allra godaste!
Jag har blivit väldigt förtjust i kokosolja och tänkte att det skulle bli supergott att göra vanliga chokladbollar med kokosolja istället för smör. Men konsistensen blev inte helt rätt och faktiskt inte heller smaken... Så vanliga chokladbollar ska nog göras med äkta svenskt ekologiskt smör :)

Mitt bästa recept på chokladbollar
100 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
3 msk kakao
1 msk snabbkaffepulver (eller kaffebönor)
en gnutta vaniljpulver
Riven kokos eller pärlsocker

Blanda samman alla ingredienserna. Jag gör det oftast i matberedare men kör då först allt utom havregryn och rör ner havregrynen lite fort så de fortfarande har lite havrekonsistens...
Rulla de till bollar och sedan i kokos eller pärlsocker och låt svalna i kylen en stund :)

söndag 31 augusti 2014

Blåbärsmuffins

Här kommer till slut mitt absoluta favoritrecept på muffins!
Detta grundar jag mycket av mina olika recept på när det gäller mjuka kakor...


Bärmuffins med lemon curd och vit choklad
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl flytande margarin
3 dl socker
4 ägg
1 dl lemon curd
200 g grovhackad vit choklad
1 liter jordgubbar/hallon/blåbär

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop vetemjöl, bakpulver och socker. Tillsätt flytande margarin, ägg och lemon curd. Blanda. Vänd ner grovhackad vit choklad. Blanda snabbt ner bären (gärna frysta).
Fördela i amerikanske muffinsformar. Smeten är ganska fast så det kan vara svårt i mindre formar.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

I originalreceptet ska det vara jordgubbar, men jag har faktiskt aldrig gjort dessa muffins med jordgubbar :)
Jag brukar använda hallon eller blåbär. Då ska man gärna använda frysta bär, annars mosas de lätt sönder när man blandar ner dem. Hallon är nog det allra godaste enligt mig, men nu är det ju blåbärssäsong!


måndag 25 augusti 2014

Kyckling i grön curry

En äkta thai-rätt, och så enkel att göra själv!
Den blir inte så vacker, men god!
Och jag hade sån tur att alla grönsaker fanns ekologiska! Annars är det ju zucchini-säsong nu så auberginen kan ju lätt bytas ut.


Kyckling i grön curry 4 port
3 kycklingfileér
1 röd paprika
1 liten aubergine
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
1 msk grön currypasta
(citronmeliss)

Dela kycklingfilé i bitar och bryn dem i en gjutjärnsgryta eller liknande. Finhacka en vitlöksklyfta och låt fräsa med, tillsammans med paprika och aubergine i bitar. Eventuellt salta lite. Rör ner en matsked grön currypasta, och sedan kokosmjölk. Låt koka några minuter.
Server med basmatiris, och om du som jag har en frodig citronmeliss på balkongen kan du ju riva över några blad!

lördag 16 augusti 2014

Raw-godis

Nu är ju 5:2-dieten old news och det hetaste är ju raw-food!
Det innebär att råvarorna inte ska värmas.
Jag tror absolut att raw food är nyttigt, att vitaminer kan förstöras vid värme är ju ett faktum. Sedan blir det väl automatisk lågt gi o mindre kolhydrater, så nog tror jag att man egentligen känner sig piggare av sådan mat. Men mat är så stor del av mitt liv, och jag orkar inte riktigt leva mitt liv så extremt. Dessutom är livsmedeln som raw-kakao och liknande riktigt dyra...

Däremot sneglar jag just nu på raw-godis.
Det finns några fördelar mot "vanligt" godis:

Som fett används oftast ekologisk kokosolja. Du kan läsa mer om kokosolja t.ex. här. Jag drar dock öronen åt mig lite, när ett livsmedel beskrivs som mirakelmedicin så tänker jag oftast "låter det för bra för att vara sant är det oftast det". Men jag tror på att variation är bra, och det gäller även olika sorts fetter. Sedan tror jag nog att kokosolja kan vara bättre än smör... Skillnaden mellan kokosolja och kokosfett i silverpaketen kan du läsa om här.

Som sötning används ofta t.ex. dadlar eller fikon. Även om energiinnehållet totalt sett ändå fortfarande kan vara högt, så slinker det ju då med nån liten vitamin, mineral och fiber!

Annars används agavesirap som är ett naturligt sötningsmedel. Det sägs ha lågt gi och ge jämnare blodsocker. Hursomhelst så är det "starkare" än vanligt socker så mängden man använder är mindre!


Igår provade jag ett recept på raw choklad. Och det blev så oerhört gott!!! Det blir ju lite ischoklad-känsla tack vare kokosoljan :)

1 dl ekologisk kokosolja
1 dl kakao
½ dl agavesirap
Om man vill: knappt 1dl kokos och lite torkade tranbär!

Smält kokosoljan, den smälter vid 25 grader (utomlands säljs den på flaska). Blanda alla ingredienser, och häll upp smeten i formar. Jag använde formar till iskuber! Sätt in i frysen ca 20 minuter, och förvara sedan i kylen.

De blev som sagt väldigt goda, lite bittra som mörk choklad. De med kokos tyckte jag blev bäst (smakade inte ett dugg bittert heller). Detta recept kommer jag absolut göra många gånger! Det var ju så fort gjort också! Och så kan man ju ha i lite vad man vill, t.ex. hackade nötter.
Visst innehåller de mycket fett o en hel del agavesirap, men lite nyttigare än vanlig choklad tänker jag ändå tro att det är :)