torsdag 13 november 2014

Saffransdoftande fisksoppa

Saxat från wikipedia: "Skillnaden mellan en gryta och en soppa är normalt att grytan har en högre andel fasta ingredienser, ofta i form av större bitar, och en lägre andel vätska. En gryta är ofta avsedd som huvudrätt, och serveras oftare med tillbehör, medan en soppa oftare är avsedd som ett tillbehör. De två kategorierna går dock i varandra, och det är ibland en fråga om tradition och ursprung om en viss rätt beskrivs som en soppa eller en gryta."

Jag tänkte först att det skulle bli en fiskgryta men det blev nog mer fisksoppa. Gott blev det hur som helst!



Saffransfisksoppa 4 port
400 g sej
6 potatisar
2 morötter
½ gul lök
½ purjolök
2 dl vitt vin (matlagningsvin)
2,5 dl mellangrädde
1 fiskbuljongtärning
1 msk ostronsås
0,5 g (1 pkt) saffran

Skala o finhacka lök, fräs i en smörklick i en gryta. Skala och skär/tärna morötter och potatis, lägg i grytan och täck med vatten. Häll i vitt vin och buljongtärningen. Låt koka ca 5 minuter.
Dela fisken i ca 2 cm bitar och hacka purjolök, ner med det i grytan tillsammans med knappt 1 msk ostronsås, grädde och saffran. Låt koka ca 5 minuter till, tills grönsakerna är mjuka och fisken färdig.
Smaka ev. av med lite extra salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar