fredag 25 oktober 2013

Päronpaj med kola och pekannötter

Detta recept har jag klurat på i ca 2 år men det har inte blivit av att jag testat det. Men nu är det ju dags att njuta av slutspurten av skördetiden innan det är dags för allt julbak! ;)


Ca 6 port.
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
100 g smör
2 msk ljust muscovadosocker

Fyllning:
5-6 päron
2 dl grädde
75 g smör
2 msk sirap
3 msk socker
1,5 dl pekannötter

Rör ihop pajdegen, tryck ut i en pajform och förgrädda pajskalet i 200 grader.
Skala, kärna ur och skiva päronen (1 cm skivor). Lägg dem i pajskalet.
Koka upp smör, grädde, sirap och socker i en kastrull. Häll över päronen i pajskalet. Grovhacka pekannötterna och strössla dem över pajen. In i ugnen 20 - 30 minuter på 200 grader.
Serveras ljummen till krämig äkta vaniljglass!



Rågmjölet är inte ett patetiskt försök att göra en nyttig paj utan helt enkelt för att jag tycker det blir en god smak och textur! Självklart kan man ta vanligt socker i degen om man inte har muscovadosocker.

1 kommentar: