söndag 27 oktober 2013

Söndagsbak


Jag har bakat!
I helgen har sambon kommit tillbaka efter oktoberjakten, och det börjar bli ordning i det lilla huset vi hyr! En sväng till IKEA fattas bara, sen kommer det kännas riktigt bra ;) Det känns redan väldigt bra eftersom sambon köksgrejer kommit hit nu också, dvs matberedare, köksassistent, fler bestick o skålar osv!

Och idag när jag inte orkade pyssla runt mer bland alla kartonger o skruvar hit o dit, så bakade jag lite istället!

Förra julen (2012) så åt jag kolakakor hos sambons mamma, och de var de godaste kolakakor jag ätit! I somras skrev jag av receptet och nu har det äntligen blivit av att jag bakat dom!

Svärmors kolakakor
200 g smör
1 ½ dl socker
7 dl vetemjöl
1 ½ msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker

Blanda samman alla ingredienser till en deg.
Rulla ut dem i fingertjocka längder, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta ut dem något.
Sätt in dem i ugnen på 175 grader i 10-12 minuter.
Skär dem på snedden när de fortfarande är varma.

Jag hade tänkt att för en gång skull göra lite större småkakor men de blev pyttesmå ändå! Men hellre det, för då kan man ju ta två! :)

När jag kommer hem från jobbet är jag alltid jättehungrig och måste börja med middagen direkt. Det innebär dock att lite senare på kvällen efter promenad med vovven o allt, så blir jag ju lite sugen...
Några skorpor till kvällsteet är gott! Därför har jag gjort ett försökt till lite nyttigare skorpor, som mättar lite så att jag inte är hungrig när det är sängdags.
Det var ungefär en månad sedan jag gjorde första försöket, och skorporna höll sig hela månaden i en glasburk! Och ikväll förbättrade jag receptet lite och de blev ännu godare!

Kvällskorpor
100 g smör
2 - 3 msk honung
3 dl havregryn
1 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk malet psylliumskal (FiberHusk)
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 - 1 ½ dl grovt hackad mandel
1 ½ dl mjölk

Rör smör och honung smidigt
Blanda alla torra ingredienser och kryddor, och rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Lägg upp degen i 2 längder på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
Skär sedan längderna i ca 2 cm breda, lätt sneda bitar.
Sänk värmen till 100 grader och ställ in skorporna igen längst ner. Efter ca 10 minuter, stäng av ugnen helt och låt skorporna torka på eftervärmen.

Jag har utgått från ett recept på skorpor i boken Sju sorters kakor men minskat fettmängden något. Bäst är väl kanske att ta margarin. Honung istället för socker lär vara bättre för blodsockerbalansen (och så ger det god smak). Rågmjöl är gott, nyttigt och mättande. Psylliumskal ger lite extra fiber men det kan man hoppa över om man inte vill ha det i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar