fredag 19 september 2014

Pekancheesecake

Ikväll har det bakats i fredagkvällen!
Tillsammans med sambon har jag gjort pizza (fast med köpt deg faktiskt), förberett frukostfrallor, gjort surdeg till limpa och bakat pekancheesecake!
Brödrecepten får komma senare i helgen (om bröden blir bra), men här kommer cheesecakereceptet!


Receptet är ännu en stolthet jag kommit på "själv" (förutom grundreceptet på cheesecake), men när jag bodde i Umeå hade de en cheesecake på Stationskafeét med pekannötter, som jag försökt återskapa! Det är en bakad cheesecake så den blir inte krämig på samma sätt som de på kaféerna, men man slipper massa gelatin.

Cheesecake med pekan
Botten:
16 digestivekex
100 g smör
1 dl kakao

Fyllning:
500 g philadelphia
300 g kesella
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 ägg
0,75 dl vetemhjöl

Topping:
75 g smör
1,5 dl sirap
75 g muscovadosocker
1 msk vetemjöl
100 g pekannötter

Smält smöret till botten, blanda ner kakao. Krossa kexen och blanda med smöret till en smulig smet. Tryck ut i en form med löstagbarkant. Ställ kallt. Värm ugnen till 175 grader.

Rör philadelphia och kesella med socker och vaniljsocker i en bunke. Blanda ner vetemjöl och salt och rör till en jämn smet. Rör ner äggen ett i taget så att de blandas ordentligt. Häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Kakan stelnar när den svalnar.

Smält smöret till kolatoppingen i en kastrull. Häll i socker, sirap och vetemjöl. Låt sjuda 2-3 minuter. Rör ner grovhackade pekannötter. Häll över den svala kakan, och låt stelna (eventuellt i kylen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar