söndag 21 september 2014

Surdegsbröd med morot och solrosfrö


Äntligen är jag igång med surdegsbakandet igen!
Det kräver planering, men som sagt så krävs inte mycket tid om man inte räknare "väntetiden"... Att röra ihop mjöl o vatten är ju faktiskt inte så jobbigt.

Detta brödet har jag gjort ett par gånger förut, men denna gången blev det ovanligt bra. Det kändes som att degen jäst bättre än vanligt. Kanske var värmen precis lagom i köket, eller kanske var surdegsgrunden lite färskare?

Recepten är från Martin Johanssons Surdegsbröd som jag fortfarande rekommenderar för den nyfikne surdegsnybörjaren! Men i hans recept är det russin brödet... Blä... Trots att jag älskar bröd med frukt och nötter (och en stark getost till) har jag fortfarande svårt för russin i bröd/mat... Men det blir ett supergott bröd med morot istället! Mycket gott att rosta när det är några dagar gammalt (håller sig gott länge som allt surdegsbröd)!

Morotsbröd
Dag 1, kväll
0,5 dl rågsurdegsgrund
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl ljummet vatten

1 dl rågkross
1,5 dl skålhett vatten

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Låt stå på ett varmt ställe (rumstemperatur) över natten.Mät upp rågkross i en bunke, häll över skålhett vatten och rör om. Täck med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
Surdeg och skållning från gården
2 dl vatten
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
0,5 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 - 2 dl riven morot

Blanda alla ingredienser utom morot och solrosfrö, och kör i 8 minuter i en degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter på hög hastighet). Häll ner morot och solrosfrö och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska vara kladdig. Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 3-4 timmar.

Smörj en brödform. Häll över den kladdiga degen i en brödform. Täck formen och låt jäsa till degen rest sig lite och små håll visar sig, ca 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in degen i ugnen och kasta in nån deciliter vatten på botten (detta ger en god och krispig yta på brödet)! Efter ca 5 minuter sänk till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 55-60 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar