söndag 22 september 2013

Bråda skördetider

Jag har nästan blivit lite trött på att stå i köket, efter att ha grejat med middag på fredagen, och i lördags gjorde vi nyponsoppa (recept kommer) och middag ska man ju ha osv. Eller, jag tröttnar inte på att stå i köket men på att diska!
Snart ska vi flytta och då får vi äntligen en diskmaskin! Det låter så pretentiöst att säga att handdiskningen "hämmar" mitt pysslande i köket, men det är drygt att diska efter frukost, lunch, middag, bak, kvällsfika... Så jag drar ju mig för att ta en större bunke fastän man inser att den man tagit blir alldeles för liten... :P

Men idag ville vi ut i skogen och leta efter kantareller...Min morbror har ju varit dum nog att visa mig sitt kantarellställe ;)
Så med en liten gnutta hopp efter veckans regn, men med väldigt låga förväntningar åkte vi ut i skogen. Och jag fick hjärtklappning och svettades när jag hittade de här:

 

Inga mängder men det räckte till varsin toast och till en god sås till älgfilén någon dag! Och trattisarna är pyttesmå men på väg upp som ni ser...

Stannade till hos morbror och blev bjudna på kaffe, och innan vi åkte därifrån fick vi med oss alla dessa godsakerna:


Förra året gjorde jag pumpamarmelad som jag och sambon nu har längtat efter! Men pumporna håller länge så de får än så länge vänta nere i förrådet... Äpplena blir min eftermiddagsfrukt på jobbet!
Men plommonen och kantareller kräver ju omedelbar uppmärksamhet... Så sambon fick förvälla svampen (och några provsmakades direkt på rostat bröd som sagt - så oerhört gott)!
Och jag gjorde genast en paj med plommon, sam faktiskt fått hamna i frysen osmakad. Men vi smakade ju den hos morbror o moster, som jag fick receptet av.


1,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk vaniljsocker
10 st eller fler plommon
Smör
Pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjölet som är uppblandat med bakpulver och vaniljsocker. Häll det i en smord och bröad springform.
Dra skinnet av plommonen. Som min moster berättade för mig är det enklaste sättet att skära den i plommonets "skåra" på ena sidan, dra av skinnet därifrån och så halvera den och ta ut kärnan.
Lägg plommonen på smeten i formen. Skiva smör med osthyvel och lägg på plommonen. Strö över pärlsocker.
Sätt in formen i den varma ugnen i ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar